Μπορεί για τους περισσότερους η τοποθέτηση κίτρινων ή πράσινων σεντονιών στο κρεβάτι να μοιάζει απωθητική. Αν μάθουν όμως ότι το ίδιο συμβαίνει και με τους κοριούς ίσως αλλάξουν γνώμη. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι οι κοριοί απεχθάνονται το κίτρινο και το πράσινο χρώμα ενώ αντίθετα τρελαίνονται για το κόκκινο και το μαύρο χρώμα.

Η καταπολέμηση

Ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας Κορέιν ΜακΝιλ του Κολεγίου Union δήλωσαν ότι η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κοριών που πίνουν το αίμα των ανθρώπων.

Δεν είναι πάντως δεδομένο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι όλοι οι κοριοί θα μετακομίσουν, αν τα σεντόνια γίνουν κίτρινα ή πράσινα. Τα μικροσκοπικά έντομα συνήθως κρύβονται στο στρώμα ή στον σκελετό του κρεβατιού (προτιμούν τα ξύλινα κρεβάτια σε σχέση με τα μεταλλικά ή τα πλαστικά) και, από εκεί, εξορμούν με στόχο το ανθρώπινο αίμα.

Τα πειράματα

Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι οι κοριοί έχουν χρωματικές προτιμήσεις για το πού θα φτιάξουν τη φωλιά τους, δείχνοντας σαφή προτίμηση στο μαύρο και στο κόκκινο, ενώ συστηματικά αποφεύγουν το πράσινο και το κίτρινο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα δύο τελευταία χρώματα δεν είναι δημοφιλή και σε άλλα έντομα, όπως τα κουνούπια.

Οι κοριοί είναι κόκκινου ή καφέ χρώματος, οβάλ σχήματος και έχουν μήκος έως πέντε χιλιοστά. Τα περιττώματά τους αφήνουν μαύρα στίγματα πάνω στα στρώματα, ενώ μερικές φορές τα ενήλικα αρσενικά έντομα αφήνουν μια μάλλον δυσάρεστη μυρωδιά. Όταν τσιμπάνε το δέρμα, αφήνουν ερεθισμούς ή σημεία που προκαλούν φαγούρα. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Medical Entomology».

Newsroom ΔΟΛ