Το νούμερο ένα αίτιο τροχαίων ατυχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η κατανάλωση αλκοόλ. Με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στην άσφαλτο οι ιαπωνικοί κολοσσοί Honda και Hitachi αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν κάτι καινοτόμο: ένα «έξυπνο» κλειδί αυτοκινήτου με ενσωματωμένη συσκευή αλκοτέστ, το οποίο βάζει μπροστά τη μηχανή του οχήματος μόνο εάν οι μετρήσεις το επιτρέπουν!


Η πρότυπη συσκευή που ανέπτυξαν οι ιαπωνικοί κολοσσοί

Φύσα και ξεκίνα

Το πρότυπο «έξυπνο» κλειδί του μέλλοντος που ανέπτυξαν οι ειδικοί, λειτουργεί ανιχνεύοντας με ακρίβεια τα επίπεδα του αλκοόλ στην ανάσα του κατόχου του μέσα σε μόλις τρία δευτερόλεπτα. Συγκεκριμένα, είναι σε θέση να αναγνωρίζει την ανθρώπινη ανάσα στην οποία μετράει τις συγκεντρώσεις αιθανόλης με τη βοήθεια τριών υπερευαίσθητων αισθητήρων ανίχνευσης ουσιών, όπως η αιθανόλη, το υδρογόνο και η ακεταλδεΰδη.

Το κλειδί με αλκοτέστ είναι σχεδιασμένο ώστε όταν ανιχνεύει υψηλά επίπεδα αλκοόλ στην ανάσα του κατόχου του να «επικοινωνεί» με τον διακόπτη ανάφλεξης και να μην βάζει μπροστά το όχημα, με σκοπό να αποτρέψει τον μεθυσμένο οδηγό από το να βγει στον δρόμο. Τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις του αλκοτέστ θα προβάλλονται, προς ενημέρωση του οδηγού, στο καντράν του αυτοκινήτου.

Η επαναστατική τεχνολογία των ιαπωνικών κολοσσών που θα μπορούσε να σώσει ζωές, αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στο παγκόσμιο συνέδριο καινοτομίας στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας SAE 2016, που θα πραγματοποιηθεί στις 12-14 Απριλίου στο Ντιτρόιτ, στις ΗΠΑ.