H καθιερωμένη έκθεση τεχνολογίας και ψηφιακών μέσων CEBIT 2016 ολοκληρώθηκε (14-18 Μαρτίου) και για άλλη μία φορά το Ανόβερο, στη Γερμανία, έγινε πόλος έλξης μεγάλων και μικρότερων εταιρειών αλλά και φίλων της τεχνολογίας. Η εικονική πραγματικότητα ήταν πρωταγωνίστρια ξανά, ενώ –μεταξύ άλλων –drones απογειώθηκαν στους αιθέρες, τρισδιάστατοι εκτυπωτές δημιούργησαν οικολογικά παιχνίδια, εμφυτεύσιμα μικροτσίπ άνοιξαν… πόρτες και φανάρια απέκτησαν videogames για τους εν αναμονή πεζούς.
Καβάλα στην εικονική σκούπα

Για τους λάτρεις του Χάρι Πότερ, οι οποίοι θα ήθελαν να βιώσουν την εμπειρία του χαρακτηριστικού εναέριου παιχνιδιού με τα σκουπόξυλα, κουίντιτς, η γερμανική εταιρεία εικονικής πραγματικότητας locomotionVR φρόντισε για αυτό. Συγκεκριμένα δημιούργησε μια ιπτάμενη σκούπα η οποία κινείται ακολουθώντας τους ελιγμούς του παίκτη και υπόσχεται πτήσεις εικονικής πραγματικότητας σε μαγικούς κόσμους με δράκους, μονόκερους και σοφές κουκουβάγιες.
3D εκτυπωμένα «πράσινα» παιχνίδια

Σκεφθείτε να μπορούσατε να δημιουργήσετε ενδιαφέροντα παιχνίδια μαζί με το βλαστάρι σας και μάλιστα από οικολογικά υλικά, με αποτέλεσμα μόλις τα βαρεθεί να μπορεί να τα στείλει για ανακύκλωση. Η εταιρεία TinkerToys παρουσίασε ένα λογισμικό για τον εύκολο και γρήγορο σχεδιασμό αντικειμένων από πολυγαλακτικό οξύ (PLA) –ένα βιοδιασπώμενο υλικό το οποίο χρησιμοποιείται στην ιατρική για την κατασκευή των ραμμάτων ή ορθοπαιδικών υλικών. Συγκεκριμένα η πρωτοποριακή διαδικτυακή υπηρεσία δεν απαιτεί την απόκτηση ακριβού εξοπλισμού. Αντίθετα, προσφέρει τη δυνατότητα σε μικρά παιδιά μέσα από απλά βήματα να σχεδιάσουν τα παιχνίδια της φαντασίας τους μέσω Διαδικτύου, τα οποία στη συνέχεια η εταιρεία αναλαμβάνει να εκτυπώσει και να τους τα αποστείλει ταχυδρομικά.
Μικροτσίπ, άνοιξε την πόρτα!

Μια σειρά εμφυτεύσιμα μικροτσίπ ικανά να ανοίγουν… πόρτες παρουσίασε η εταιρεία Digiwell Microchips. Η εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη στη Βρετανία για τη σήμανση και παρακολούθηση κατοικιδίων σε περίπτωση που αυτά χαθούν, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις ανθρώπων που αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υποδόρια εμφύτευση ενός τέτοιου μικροτσίπ για το άνοιγμα της πόρτας ασφαλείας π.χ. της εταιρείας στην οποία εργάζονται, προτάσσοντας απλά το χέρι τους.
Τα ερωτήματα περί καταπάτησης της ιδιωτικότητας αλλά και πιθανών παρενεργειών για τον οργανισμό είναι πολλά. Η γερμανική εταιρεία πάντως προσέφερε στους παρευρισκομένους που επισκέφθηκαν το περίπτερό της τη δυνατότητα να λάβουν ένα υποδόριο μικροτσίπ τεχνολογίας NFC εντελώς δωρεάν.
Κάθε φανάρι και βιντεοπαιχνίδι

Αν ανήκετε στη μερίδα των πεζών που βαριούνται αφόρητα να περιμένουν στη διάβαση μέχρι να ανάψει ο πράσινος σηματοδότης, τότε η γερμανική εταιρεία Urban Invention έχει τη λύση. Ο λόγος για μια συσκευή η οποία έρχεται να αντικαταστήσει τα απλά κουμπιά που πατούν οι πεζοί προκειμένου να αλλάξει το φανάρι και διαθέτει οθόνη. Ετσι όσοι περιμένουν στις δύο άκρες του δρόμου μπορούν να παίξουν (ως αντίπαλοι) το γνωστό βιντεοπαιχνίδι Pong της Atari Inc.
Γυαλιά στον… αέρα

Το περίπτερο της Brother επισκέφθηκαν και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ μαζί με τον πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Γιόχαν-Σνάιντερ Αμαν, όπου δοκίμασαν το AiRScouter. Ενα ζευγάρι γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας τα οποία στη μικρή έγχρωμη οθόνη LCD με ανάλυση 720 πίξελ που διαθέτουν στη μια πλευρά τους προβάλλουν πληροφορίες και εικόνες χωρίς να παρεμποδίζουν το υπόλοιπο οπτικό πεδίο του χρήστη. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, τα γυαλιά στον… αέρα είναι ιδανικά για τους χρήστες που επιθυμούν να έχουν ελευθερία κινήσεων, έχοντας τα χέρια τους ελεύθερα, για τους επαγγελματίες που θέλουν να λαμβάνουν διαρκείς ενημερώσεις ή να παρακολουθούν ακόμη και σεμινάρια χωρίς να μετακινούνται από τη θέση τους, αλλά και για όσους εργάζονται σε αποθήκες ή εργοστάσια όπου εκτελούνται διαδικασίες συντήρησης και επιθεώρησης υλικών ή προϊόντων που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ