Μια νέα σειρά καινοτόμων προϊόντων ικανά να επικοινωνούν και δικτυώνονται μεταξύ τους παρουσίασε η Samsung, στο πλαίσιο της διεθνούς τεχνολογικής έκθεσης IFA 2015 στο Βερολίνο. Κάνοντας το όραμα του Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) πραγματικότητα, ο νοτιοκορεατικός κολοσσός άνοιξε τα «χαρτιά» του γύρω από ένα φουτουριστικό οικοσύστημα από δικτυωμένες οικιακές συσκευές.

«Για την Samsung, η IFA 2015 είναι αφιερωμένη στο Ιντερνετ των Πραγμάτων (IoT). Είμαστε πεπεισμένοι ότι το IoT θα φέρει την επανάσταση στον κόσμο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών, επομένως αυτή είναι η ευκαιρία μας για να σας δείξουμε τι έχουμε καταφέρει μέσα σε μόλις ένα χρόνο», ανέφερε ο επικεφαλής του μάρκετινγκ της Samsung Electronics, δρ Γουόν-Πιό Χονγκ. «Κάθε χρόνο, πωλούνται περισσότερα από 300 εκατομμύρια προϊόντα της στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Σήμερα, τα προϊόντα μας χρησιμοποιούνται από 85 εκατομμύρια Ευρωπαίους – τόσο στο σπίτι, όσο και στο χώρο εργασίας. Επομένως, είναι φανερό ότι η νέα βιομηχανική επανάσταση δεν ηγείται από την τεχνολογία, αλλά από τις προσδοκίες των ανθρώπων. Στο όραμά μας το IoT “συγχρονίζεται με τη ζωή”, το IoT είναι για τον καθένα από εμάς».

Σπίτι με νοημοσύνη

H εταιρεία παρουσίασε το νέο σύστημά της για μια «δικτυωμένη» καθημερινότητα, Samsung SmartThings Hub. Συνοδευόμενο από υπερευαίσθητους αισθητήρες, κάμερες και μια αναβαθμισμένη εφαρμογή για smartphones, το νέο σύστημα μετατρέπει όλο το νοικοκυριό σε ένα «έξυπνο» οικοσύστημα. Ετσι, προσφέρει στους χρήστες τον έλεγχό εξ αποστάσεως επιμέρους συνδεδεμένων ή του συνόλου των συσκευών τους. Το σύστημα οικιακής δικτύωσης, είναι πλέον διαθέσιμο για τις ΗΠΑ, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να διατεθεί και την Βρετανία. Στις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του μέσα στο 2016.

«Προκειμένου να επιτύχει το Ίντερνετ των Πραγμάτων, οι δικτυωμένες συσκευές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα εύχρηστες, να δίνουν την δυνατότητα στους χρήστες να προσαρμόζουν το όλο σύστημα στα μέτρα τους και να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία τα οποία θα οδηγούν στην ψυχική τους γαλήνη, ακόμα και όταν βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλεξ Χόκινσον, ιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας που «έχτισε» την πλατφόρμα ελέγχου οικιακών συσκευών μέσω Διαδικτύου, SmartThings – η οποία πριν από έναν περίπου χρόνο εξαγοράστηκε από τον νοτιοκορεατικό κολοσσό.

Το λεγόμενο Hub της Samsung διαθέτει ισχυρό επεξεργαστή, ο οποίος επιτρέπει τον έλεγχο μέσω video, όπως επίσης και μπαταρία ασφαλείας με διάρκεια ζωής 10 ωρών για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. μια διακοπή ρεύματος.

Η νέα λύση Smart Home Monitor χαρίζει στους χρήστες πρόσβαση και την λήψη μέτρων ενάντια σε εισβολές, στον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς ή πλημμύρας στο σπίτι. Το σύστημα παρακολούθησης του νοικοκυριού, ενημερώνει τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο με ειδοποιήσεις και υλικό βίντεο από πολλαπλές κάμερες, μέσω της εφαρμογής SmartThings.

SleepSense και όνειρα γλυκά

Με πυρήνα το ότι ο επαρκής βραδινός ύπνος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της υγείας, η Samsung δημιούργησε το SleepSense: ένα πολύτιμο «εργαλείο» το οποίο επιτρέπει στους χρήστες την καλύτερη «διαχείριση» της ξεκούρασής τους.

Ο επίπεδος «δίσκος» μέτρησης της ποιότητας του ύπνου, τοποθετείται κάτω από το στρώμα παρακολουθώντας τους παλμούς της καρδιάς και τον ρυθμό της αναπνοής του κατόχου τους, χωρίς να έρχεται σε απευθείας επαφή με το σώμα του. Επιπλέον, καταγράφει τις κινήσεις που πραγματοποιεί κατά τη διάρκεια του ύπνου του.

Πέραν της καταγραφής του μοτίβου ύπνου του χρήστη όμως, το SleepSense στοχεύει στην διαμόρφωση ενός ευρύτερου περιβάλλοντος χαλάρωσης. Μέσα από την δικτύωσή του με άλλες συσκευές εντός του δωματίου, φροντίζει για έναν τέλειο ύπνο π.χ. σβήνοντας την τηλεόραση ή προσαρμόζοντας την θερμοκρασία του δωματίου μέσω του κλιματιστικού.

Τέλος, μελετώντας τις μετρήσεις του «έξυπνου» συστήματος ύπνου μέσω της συνοδευτικής εφαρμογής για smartphone, o χρήστης λαμβάνει συμβουλές ειδικών για το πώς θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα της ξεκούρασής του με βάσει τον μεταβολισμό του. Το σύστημα με ακρίβεια της τάξεως του 97%, γεννήθηκε από την συνεργασία των ειδικών της εταιρείας με τον δρα Χρήστο Μαντζώρο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.


Πλυντήριο για… ξεχασιάρηδες

Στο πλαίσιο του «έξυπνου» σπιτιού, η Samsung αποκάλυψε ένα πλυντήριο με ένα άκρως πρακτικό πορτάκι, μέσα από το οποίο ο χρήστης μπορεί να προσθέσει ρούχα στον κάδο σε οποιοδήποτε σημείο του κύκλου της πλύσης.

Συγκεκριμένα, το WW8500 AddWash διαθέτει το πορτάκι AddDoor. Με ένα πάτημα του πλήκτρου διακοπής της πλύσης, η περιστροφή του κάδου σταματάει και ο χρήστης μπορεί ανοίγοντας το εν λόγω πορτάκι να προσθέσει ό,τι είχε ξεχάσει να βάλει στον κάδο εξ αρχής π.χ. ένα τελευταίο μπλουζάκι ή ενα ζευγάρι κάλτσες.

Το πρόγραμμα για πλύση «αστραπή» SuperSpeed, επιτρέπει την ταχύτερη ολοκλήρωση του κύκλου σε λιγότερο από μία ώρα. Η βελτιωμένη λειτουργία ecobubble δημιουργεί πιο πυκνές φυσαλίδες, που εισέρχονται στα υφάσματα 40 φορές πιο γρήγορα από το απλό μείγμα νερού και απορρυπαντικού, προσφέροντας εκπληκτικά αποτελέσματα στην πλύση ακόμα και σε κρύο νερό. Η λειτουργία SuperSpray πάλι, εκτοξεύει νερό με πίεση για την καλύτερη διάλυση του απορρυπαντικού στις ίνες των ρούχων.

Το πλυντήριο για… ξεχασιάρηδες συνοδεύεται από τη δυνατότητα σύνδεσης με συσκευές Android και iOS, επιτρέποντας στον κάτοχό του την παρακολούθηση και τον έλεγχο της συσκευής εξ αποστάσεως.