Στα αποκαλυπτήρια του πρώτου smartphone στον κόσμο με οθόνη 4Κ προχώρησε χθες η Sony, σε μια κατάμεστη από δημοσιογράφους αίθουσα, στο Βερολίνο στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τεχνολογίας IFA 2015. Μαζί με το αδιαμφισβήτητα αψεγάδιαστο σχεδιαστικά Xperia Z5 Premium, έκαναν το ντεμπούτο τους τα Xperia Z5 και Ζ5 Compact.

«Τα smartphones αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων» δήλωσε ο Χιρόκι Τοτόκι, πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της Sony Mobile Communications. «Καθώς οι χρήστες έχουν αρχίσει ήδη να δημιουργούν, να μοιράζονται και να απολαμβάνουν περιεχόμενο εν κινήσει, έχουμε θέσει ως στόχο να φέρουμε τις πρόσφατες καινοτομίες της Sony στην κάμερα, στον σχεδιασμό και στην οθόνη εξασφαλίζοντας ότι η σειρά Xperia Z5 θα αποτελεί την καλύτερη πλατφόρμα ψυχαγωγίας και τρόπου ζωής».

Τα τρία νέα μέλη της «οικογένειας» Xperia της Sony, Z5 Compact (αριστερά), Z5 (δεξιά) και Ζ5 Premium (κέντρο)

Δύναμη οθόνης, κάμερας και μπαταρίας

Σύμφωνα με τον ιαπωνικό κολοσσό, το «πολυτελές» μοντέλο Z5 Premium της νέας σειράς, έχει την δυνατότητα να καταγράφει βίντεο υπερ-υψηλής ανάλυσης και στην συνέχεια να το αναπαραγάγει στην εντυπωσιακή IPS Triluminos οθόνη του μεγέθους 5,5 ιντσών, με πυκνότητα σε πίξελ ανά ίντσα που αγγίζει τα 806ppi (!), χωρίς να αλλοιώνει την ποιότητα του υλικού.

Διαθέσιμο στο χρώμα του χρωμίου (νίκελ), σε μαύρο και σε χρυσό, το «εφτάψυχο» υπερκινητό της Sony – όπως και τα «αδερφάκια» του Ζ5 και Ζ5 Compact – διαθέτει μπαταρία με διάρκεια ζωής δύο ημερών και αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων ενσωματωμένο στο ανασχεδιασμένο κουμπί εκκίνησης στο πλάι της συσκευής.

Οι τρεις χρωματικές εκδοχές του Xperia Ζ5 Premium

Στο εσωτερικό του, το Ζ5 Premium κρύβει επεξεργαστή Snapdragon 810 με 64-bit, 3GB RAM, εσωτερική μνήμη 32GB με δυνατότητα επέκτασης (μέσω MicroSD) έως τα 200GB και τον ίδιο ενισχυμένο αισθητήρα κάμερας ExmorRS 23ΜΡ που διαθέτουν και τα Z5 και Z5 Compact. Ο συγκεκριμένος αισθητήρας, υπογραμμίζει η εταιρεία, προσφέρει στην συσκευή την δυνατότητα αστραπιαίας αυτόματης εστίασης (autofocus) της αγοράς, που αγγίζει μόλις το 0,03 δευτ. και είναι περίπου 10 φορές ταχύτερη από το ανθρώπινο βλεφάρισμα. Κάτι τέτοιο, αναφέρει, θα μπορούσε να προσφέρει λύση στον γνωστό «πονοκέφαλο» των λήψεων υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Υπερκινητό για… βιτρίνα

Ωστόσο, προς απογοήτευση των – κατά τα άλλα ενθουσιασμένων – παρευρισκομένων στην χθεσινή παρουσίαση της Sony, το Xperia Z5 Premium βρισκόταν «θωρακισμένο» πίσω από βιτρίνες στην ειδική αίθουσα δοκιμής των συσκευών, γεγονός που σημαίνει ότι κανείς δεν κατάφερε να δοκιμάσει την συσκευή.

Τα άλλα δύο αδιάβροχα μέλη της «οικογένειας» Xperia, Ζ5 και Ζ5 Compact παρόλα αυτά εντυπωσίασαν τους «δοκιμαστές» της τεχνολογίας που έσπευσαν να τα περιεργαστούν.

Τα δύο «αδέλφια» πέμπτης γενιάς

Με μεταλλικό σκελετό και γυαλί με αμμοβολή στο πίσω μέρος, το Ζ5 ξεχωρίζει σχεδιαστικά. Έχει οθόνη 5,2 ιντσών και σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται να διατεθεί σε λευκό χρώμα, μαύρο γραφίτη, χρυσό και ένα εντυπωσιακό πράσινο-μπλε.

To νέο Xperia Z5 της Sony

Για όσους επιθυμούν να έχουν εξίσου καλές επιδόσεις αλλά σε πρακτικό μέγεθος, το μεγέθους 4,6 ιντσών Z5 Compact έρχεται για να χωρέσει άνετα στην καθημερινότητα, στην τσέπη αλλά και στο… πορτοφόλι τους. Με πιο συμπαγή σχεδιασμό και λίγο παχύτερο από τα πιο «τσιμπημένα» μοντέλα της Sony, το Ζ5 Compact συνοδεύεται από έναν πιο παιχνιδιάρικο χαρακτήρα καθώς αναμένεται να κυκλοφορήσει σε κίτρινο, κοραλλί, λευκό και μαύρο χρώμα.

Τα Z5 και Z5 Compact, συνοδεύονται οκταπύρηνο επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 810 με 64-bit, αστραπιαίων επιδόσεων. Η «αθάνατη» μπαταρία τους πάλι φορτίζει στο… φτερό χάρη στην τεχνολογία QuickCharge, η οποία χαρίζει στις συσκευές 5,5 ώρες χρήσης με μόλις 10 λεπτά φόρτισης. Επιπλέον, τα νέα μοντέλα υποστηρίζουν το πρότυπο FIDO, για την αυτόματη διενέργεια ελέγχου ταυτότητας μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων για ασφαλέστερες διαδικτυακές αγορές.

Κρυστάλλινος ήχος, μεγαλύτερη απόλαυση

Σε όλη την σειρά Xperia Z5, η Sony φαίνεται πως έχει δουλέψει αρκετά το κομμάτι του ήχου για ακόμα μεγαλύτερη ηχητική απόλαυση. Η τεχνολογία High-Res Audio είναι ικανή να αναπαράγει υψηλές συχνότητες ήχου, προσφέροντας την ποιότητα ενός πραγματικού studio. Η τεχνολογία DSEE HX αναβαθμίζει την πιστότητα του ήχου των μουσικών αρχείων τύπου MP3 και ΑAC, ή ακόμα και των κομματιών του… Spotify, σε ποιότητα ήχου υψηλής ανάλυσης. Για υψηλής ποιότητας ασύρματη ακρόαση μουσικής, πάλι, ο κωδικοποιητής της Sony LDACTM μεταδίδει δεδομένα τρεις φορές αποτελεσματικότερα, σε σχέση με την τεχνολογία Bluetooth.

Αριστερά τα Xperia Z5 και Ζ5 Compact μεγέθους 5,2 και 4,6 ινστών αντίστοιχα και δεξιά το 5,5 ιντσών Z5 Premium με ανάλυση 4Κ

Ε-ε-έρχονται…

Τα Xperia Z5 και Z5 Compact αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην παγκόσμια αγορά τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ το Xperia Z5 Premium πρόκειται να κάνει εντυπωσιακή είσοδο «ντίβας» τον Νοέμβριο. Η εταιρεία διευκρινίζει τέλος, ότι τα Xperia Z5 και Xperia Z5 Premium θα είναι διαθέσιμα τόσο σε single SIM, όσο και σε Dual SIM εκδόσεις.