Στοχεύοντας σε δυνατές επιδόσεις gaming, πανίσχυρα smartphones ή ακόμα και υπολογιστές με μέγεθος… USB, η νέα γενιά επεξεργαστών Skylake της Intel ανεβάζει σίγουρα πολύ ψηλά τον πήχη επιδόσεων και απόδοσης.

Πρόκειται για την έκτη γενιά της γνωστής «οικογενείας» επεξεργαστών Core η οποία υπόσχεται βελτιωμένες επιδόσεις και δυνατότητες, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και ενισχυμένα γραφικά χάρη στην προηγμένη μικροαρχιτεκτονική των νέων τσιπ. Οι νέοι επεξεργαστές Skylake αναπτύχθηκαν με γνώμονα την μέγιστη αξιοποίηση υλικού βίντεο ανάλυσης 4Κ, ενώ υπόσχονται την «συρρίκνωση» του μεγέθους των υπολογιστών (laptops και desktops).

«Πνοή» υπολογιστικής ανανέωσης

«Τα τσιπάκια Skylake είναι κατά 60% λιγότερο ενεργοβόρα συγκριτικά με τα προηγούμενα, και 60% πιο αποδοτικά ως προς την επεξεργασία δεδομένων χάρη στην νέα τεχνολογία “Speed Shift”, που επιτρέπει στους επεξεργαστές να “αλλάζουν ταχύτητα” ακόμα ταχύτερα. Επιπλέον, με την πάροδο των ετών καταφέραμε να βελτιώσουμε αισθητά την απόδοση των γραφικών, γεγονός που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια γενική βελτίωση της τάξεως του 40% από γενιά σε γενιά» δήλωσε ο Γκρέγκορι Μπράιαντ, διευθυντικό στέλεχος της Intel.

Σύμφωνα με την Intel, oι νέοι επεξεργαστές Skylake χρησιμοποιούν το ίδιο τρανζίστορ μεγέθους 14 νανομέτρων που είχε και η προηγούμενη σειρά Broadwell, ακολουθώντας ωστόσο νέα μικροαρχιτεκτονική

Η εταιρεία πραγματοποίησε την ανακοίνωσή της τις μέρες αυτές προκειμένου να συμπέσει με την διεθνή έκθεση τεχνολογίας IFA 2015 του Βερολίνου (4-9 Σεπτεμβρίου). Μέσα στους επόμενους μήνες, αναφέρει, πρόκειται να κυκλοφορήσουν 48 τύποι επεξεργαστών Skylake.

Νέα γενιά χρηστών

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές φαίνεται να έχουν ρίξει τους καταναλωτικούς τους ρυθμούς, θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό. Η εταιρεία υπογραμμίζει παρόλα αυτά, ότι στην παρούσα φάση περισσότεροι από 500 εκατ. υπολογιστές ηλικίας τεσσάρων ετών και άνω βρίσκονται σε χρήση σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι σύντομα θα σηκώσουν ανανέωση.

Από την πλευρά του, ο Σέρτζις Μάσελ από την συμβουλευτική εταιρεία γύρω από θέματα τεχνολογίας Gartner είναι της άποψης ότι ο σχεδιασμός των τελευταίων επεξεργαστών της Intel ίσως να διαμόρφωσε την υπάρχουσα γενιά των χρηστών. «Διανύουμε μια εποχή καταναλωτισμού, όπου ο κόσμος πλέον παρακολουθεί διαρκώς βίντεο, κάνει streaming, παίζει βιντεοπαιχνίδια και ασχολείται με πράγματα τα οποία απαιτούν πολλά και καλά γραφικά» αναφέρει χαρακτηριστικά.