Εχει διαπιστωθεί ότι κατά την τελευταία εποχή παγετώνων στην Ευρώπη η Βρετανία δεν ήταν το νησί που γνωρίζουμε σήμερα αλλά ενωνόταν με την υπόλοιπη ήπειρο. Υπήρχε ένα μεγάλης έκτασης κομμάτι γης που έχει ονομαστεί Doggerland και το οποίο ένωνε τη Βρετανία με τις ακτές της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Δανίας. Μεγάλη επιστημονική αποστολή θα πραγματοποιήσει σειρά ερευνών στον πυθμένα της Βόρειας Θάλασσας όπου βρισκόταν η Doggerland για να εντοπίσει ευρήματα που θα αποκαλύπτουν στοιχεία τόσο για την περιοχή αυτή όσο κυρίως για τις φυλές που έχει εξακριβωθεί ότι ζούσαν εκεί.

Η γέφυρα Βρετανίας-Ευρώπης

Πριν από οκτώ μήνες ομάδα ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου, ανάμεσα στους οποίους και ο Έλληνας επιστήμονας Αλέξανδρος Αβδής, ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα σειρά προσομοιώσεων για να διαπιστώσει την αιτία της εξαφάνισης της Doggerland. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το «χαμένο» κομμάτι γης εξαφανίστηκε εξαιτίας μιας εκ των μεγαλύτερων κατολισθήσεων εδαφών που γνωρίζουμε.

Στις νότιες ακτές της Νορβηγίας μέσα σε μια χρονική περίοδο περίπου τριών χιλιάδων ετών σημειώθηκαν τρεις τεράστιες κατολισθήσεις που έχουν ονομαστεί κατολισθήσεις Storegga. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κατολισθήσεις αυτές ξεκίνησαν υποθαλάσσια στην υφαλοκρηπίδα της Νορβηγίας και κάθε φορά καταβύθιζαν πολύ μεγάλα κομμάτια εδάφους. Υπολογίζεται ότι συνολικά και από τις τρεις κατέρρευσε μια περιοχή μήκους 290 χλμ. Σε κάθε κατολίσθηση δημιουργούνταν ένα μεγάλο τσουνάμι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία από τις κατολισθήσεις αυτές σημειώθηκε πριν από 8.200 χρόνια και προκάλεσε ένα τσουνάμι ύψους 5 μέτρων το οποίο κατάπιε κυριολεκτικά την Doggerland μαζί με τις φυλές που ζούσαν εκεί.

Η αναζήτηση

Ομάδα αρχαιολόγων και άλλων ειδικών από πέντε μεγάλα βρετανικά πανεπιστήμια θα ταξιδέψει στη Βόρειο Θάλασσα στην περιοχή που βρισκόταν η Doggerland και θα προσπαθήσει να εντοπίσει και να ανακτήσει στοιχεία και ευρήματα από τον πυθμένα ή ίσως και κάτω από αυτόν. Στόχος τους είναι η ανασύνθεση της εικόνας της Doggerland και η ανακάλυψη γύρης, εντόμων και του DNA φυτών και ζώων που ζούσαν σε αυτή την περιοχή. Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε οργάνωση, κόστος και τεχνολογική υποδομή εξερευνητική αποστολή τέτοιου είδους που έχει γίνει μέχρι σήμερα διεθνώς.

Ανάμεσα στον προηγμένο εξοπλισμό που θα έχουν στη διάθεση τους οι ερευνητές θα είναι σόναρ, και υψηλής ευκρίνειας (HD) σεισμικά όργανα με τα οποία θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τρισδιάστατους τοπογραφικούς χάρτες της Doggerland. Αν μάλιστα βρουν και τα ευρήματα που αναζητούν πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να βρουν κάποια είδη χλωρίδας και πανίδας που υπήρχαν σε αυτή την περιοχή καθώς και στοιχεία για τους κατοίκους της.

Στην Doggerland ζούσαν διάφορες φυλές οι οποίες χάθηκαν μαζί της όταν την περιοχή κατάπιε ένα μεγάλο τσουνάμι. Credit: (Alexander Maleev)