Με το «έξυπνο», δικτυωμένο σπίτι να βρίσκεται στο επίκεντρο των τεχνολογικών κολοσσών και στην εφετινή έκθεση τεχνολογίας IFA 2015 (4-9 Σεπτεμβρίου) στο Βερολίνο, ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι έντονος.

Σύμφωνα με ενημέρωση της LG Electronics, η εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει σε λίγες ημέρες – μεταξύ άλλων -, έναν πρωτοποριακό αισθητήρα «οικιακής νοημοσύνης» ο οποίος μάλιστα υπόσχεται να χαρίσει νοημοσύνη από το μέλλον σε παραδοσιακές οικιακές συσκευές.

Συνδεδεμένο σπίτι από το μέλλον

Ο κυκλικός αισθητήρας SmartThinQ που θυμίζει μεγάλο κουμπί, κατά την εταιρεία, μπορεί πολύ απλά να προσκολλήθεί επάνω σε διάφορες οικιακές συσκευές – π.χ. πλυντήριο ρούχων, ψυγείο κ.ά. -, να λάβει πληροφορίες γύρω από τις δονήσεις ή την θερμοκρασία του και στην συνέχεια να τις μεταδόσει στην ομώνυμη συνοδευτική εφαρμογή, απευθείας στο κινητό του κατόχου τους.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του πλυντηρίου, ο αισθητήρας ενημερώνει τον χρήστη γύρω από την εξέλιξη του κύκλου της πλύσης, ενώ σε εκείνη του ψυγείου υπολογίζει ποιά τρόφιμα πρόκειται να χαλάσουν πρώτα, βάσει της ημερομηνίας λήξης τους. Επιπλέον, καταγράφει χρήσιμες πληροφορίες όπως π.χ. πόσες φορές ανοίγει η πόρτα του ψυγείου.

Με τη βοήθεια της εφαρμογής SmartThingQ, ο αισθητήρας προσφέρει στον κάτοχό του επιπλέον την δυνατότητα ελέγχου εξ αποστάσεως της συσκευής στην οποία έχει προσκολληθεί. Ετσι, θα μπορεί π.χ. να ανάψει το κλιματιστικό προτού φτάσει στο σπίτι.

Στο όραμα ενός συνδεδεμένου νοικοκυριού, η LG πρόκειται να παρουσιάσει ακόμα έναν φούρνο και ένα κλιματιστικό με νοημοσύνη από το… μέλλον, τα οποία θα είναι συμβατά με την τεχνολογία AllJoyn – μια ανοιχτή πλατφόρμα για το «Ίντερνετ των Πραγμάτων» (IoT) που αναπτύχθηκε από την «συμμαχία» βιομηχανιών τεχνολογίας Allseen Alliance και επιτρέπει σε συσκευές και εφαρμογές να αλληλο-αναγνωρίζονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους.