To πολυπόθητο «Ιντερνετ των Πραγμάτων» (IoT), επάνω στο οποίο επενδύουν μικρές και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, απαιτεί ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, το δίκτυο προτύπου συνδεσιμότητας 5G αναμένεται να αποτελεί πραγματικότητα μέχρι το 2020.

Πριν από λίγο καιρό η Ericsson ξεκίνησε στους δρόμους της Στοκχόλμης και του Τέξας τις δοκιμές μιας νέας «συσκευής» τεχνολογίας 5G – μιας συσκευής ωστόσο η οποία θύμιζε περισσότερο μικρό όχημα, παρά κινητό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με τον σουηδικό κολοσσό, μπορεί από πλευράς επιδόσεων η συσκευή νέας γενιάς να εκτοπίζει κατά πολύ όλες τις υπάρχουσες συσκευές του εμπορίου, είναι όμως τόσο μεγάλη που πρέπει να μεταφέρεται επάνω σε ειδική βάση – γεγονός που της χαρίζει την όψη… οχήματος.

To 5G (αυτο)κινητό της Ericssonπλαΐνή όψη

Για την ώρα το γιγάντιο μέγεθος της πρότυπης συσκευής 5G της Ericsson, επιτρέπει την χρήση της ως tablet, ως smartphone, ακόμα και ως PC. Αγγίζει ταχύτητες της τάξεως των 2 Gbps, δεκαπλάσιες από τα 200 Mbps που υπόσχονται τα περισσότερα δίκτυα 4G.

Ως tablet, smartphone ή ακόμα και PC μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αστραπιαία συσκευή της Ericsson, λόγω μεγέθους

«Στο μέλλον βλέπουμε ότι θα υπάρχει ένας κόσμος, όπου τα πάντα θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Και όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε κυριολεκτικά οτιδήποτε μας περιβάλλει» εξηγεί από την πλευρά της η δρ Σάρα Μαζουρ, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της Ericsson.

Ποιο είναι τελικά το όραμα του 5G;

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ερευνητές της διεθνούς ένωσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (GSMA) σε επίσημη ανακοίνωσή τους με θέμα το όραμά τους γύρω από το 5G, είχαν παρουσιάσει μια σχετικά ρευστή εικόνα. «Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο ποιες θα είναι οι δυνατότητες ή οι αδυναμίες στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί το δίκτυο 5G» είχαν αναφέρει

Πριν από λίγους μήνες, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο, στο πλαίσιο συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί στην Βοστόνη στις ΗΠΑ, η Nokia παρουσίασε ένα σύστημα με ταχύτητα 10 Gbps/δευτερόλεπτο – δηλαδή 40 φορές ταχύτερο από την τεχνολογία 4G. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να μεταφραστεί π.χ. στο «κατέβασμα» μιας ταινίας HD σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Ενώ λίγα λεπτά υπομονής θα μπορούσαν να μεταφραστούν στο κατέβασμα μιας ολόκληρης ταινίας σε ανάλυση 8Κ – με καθαρότητα δηλαδή διπλάσια από του περιεχομένου με ανάλυση 4Κ και 16 φορές καλύτερη από την ανάλυση Full HD.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι το «ντεμπούτο» των δικτύων 5G θα γίνει μέσα στο 2020, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Μέχρι τότε όμως το σίγουρο είναι ότι ο «πόλεμος» του μάρκετινγκ των κολοσσών τεχνολογίας θα μαίνεται αμείωτος…