Πριν από περίπου έναν χρόνο αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και το Κάρνεγκι Μέλον, ανέπτυξαν ένα βιβλίο-«φίλτρο» ικανό να καθαρίζει το νερό, γεγονός που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα του πόσιμου νερού στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σήμερα, το καινοτόμο βιβλίο, γνωστό και ως Drinkable Book, πέρασε επιτυχώς από μια σειρά δοκιμών και θα μπορούσε πλέον να οδηγηθεί στην μαζική παραγωγή.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πρώτες δοκιμές του «πόσιμου» βιβλίου σε πραγματικές συνθήκες στέφθηκαν με επιτυχία. Οπως περιγράφουν οι ίδιοι με επικεφαλής την χημικό δρ Τερέζα Ντάνκοβιτς, από το Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον, το Drinkable Book, αποτελείται από ένα ειδικό χαρτί που ακολουθεί τη λογική του φίλτρου του καφέ και φιλτράρει το νερό. «Αυτό συμβαίνει χάρη στα νανοσωματίδια αργύρου που εμπεριέχονται σε κάθε σελίδα με αποτέλεσμα να σκοτώνουν τα βακτήρια κατά 99,9%. Με τον τρόπο αυτόν, το νερό περνώντας από το φίλτρο καθαρίζεται, με αποτέλεσμα να γίνεται αντίστοιχο με το νερό της βρύσης» εξήγησε δρ Ντάνκοβιτς.

Διαβάστε επίσης: Ενα βιβλίο να το… πιείς στο ποτήρι!

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να κόψει μια σελίδα του βιβλίου και ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτήν (σε διάφορες γλώσσες), να φιλτράρει την ποσότητα νερού που επιθυμεί να καταναλώσει. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια και μόνο σελίδα αρκεί για τον καθαρισμό έως και 100 λίτρων νερού, ενώ ολόκληρο το βιβλίο μπορεί να προσφέρει την μέση ποσότητα νερού που καταναλώνει ένας άνθρωπος σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις δοκιμές του βιβλίου… ζωής, οι οποίες έλαβαν χώρα στην Νότια Αφρική, στην Γκάνα και στο Μπανγκλαντές, ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, που πραγματοποιείται στην Βοστώνη (16-20 Αυγούστου).