Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη δημοσίευση της θρυλικής ασπρόμαυρης φωτογραφίας του τέρατος Νέσι να ξεπροβάλει από τα νερά της λίμνης του Λοχ Νες, στη βόρεια Σκωτία, η Google επιτρέπει στους λάτρεις του μυστηρίου να εξερευνήσουν οι ίδιοι τη λίμνη με τη βοήθεια του Street View.

«Βουτιά» παρέα με την Νέσι

Ο αμερικανικός κολοσσός – πέρα από το χαριτωμένο Doodle που προσέθεσε λόγω της ημέρας στην αρχική σελίδα του – ανάρτησε στην ιστοσελίδα του Street View, οπτικό υλικό τόσο από την επιφάνεια όσο και από τον βυθό της λίμνης. Το υλικό προέρχεται από τη συνεργασία της Google και της επιστημονικής ομάδας υποβρύχιων εξερευνήσεων, Catlin Seaview Survey.

Mε τον τρόπο αυτόν, ο χρήστης μπορεί να «κολυμπήσει» στη λίμνη, να θαυμάσει τη θέα προς την ξηρά, ή να παρατηρήσει τον θολό βυθό για τη… σκιά του θρυλικού τέρατος.

Το μυστήριο του υδρόβιου γίγαντα

Το τέρας του Λοχ Νες είχε κάνει την εμφάνισή του στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», στις 21 Απριλίου του 1934. Τη φημισμένη φωτογραφία που απεικονίζει το κεφάλι και τον μακρύ λαιμό του τέρατος να ξεπροβάλει από τα νερά της λίμνης, είχε τραβήξει τότε ο βρετανός χειρουργός δρ Κολ Ρόμπερτ Γουίλσον. Ο ίδιος είχε αρχικά υποστηρίξει ότι εντόπισε και απαθανάτισε το τέρας ενόσω οδηγούσε στα βόρεια της λίμνης. Λίγο αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για ένα παιχνίδι υποβρύχιο στο οποίο είχε στερεωθεί κεφάλι ερπετού.

Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το τέρας του Λοχ Νες, η γνωστή Νέσι, ζει και βασιλεύει στα νερά της λίμνης. Η αλήθεια είναι ότι το τουριστικό ενδιαφέρον στην περιοχή από επίδοξους εξερευνητές, παραμένει αμείωτο ενώ πολλοί είναι οι επιχειρηματίες που επωφελούνται από το να διατηρείται ο μύθος ζωντανός.

«Ηρθα στην περιοχή πριν από 42 χρόνια για να λάβω απαντήσεις σε ερωτήματα που είχα. Η αλήθεια είναι ότι με τον χρόνο, μου δημιουργήθηκαν νέα ερωτήματα» αναφέρει ο Ειντριαν Σάιν, ειδικός σε θέματα που αφορούν τη λίμνη του Λοχ Νες, ο οποίος έλαβε μέρος στην ειδική αποστολή της Google.

«Νιώθω υπερήφανος που έλαβα μέρος σε μια τέτοια πρωτοβουλία και εύχομαι ο κόσμος από όλον τον κόσμο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να εμπνευστεί ώστε να ταξιδέψει στη Σκωτία και να ανακαλύψει τη μαγική ομορφιά και το φυσικό μυστήριο της περιοχής».