Ακόμα και η μικρότερη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος και τους ρύπους των πτήσεων. Η NASA ελπίζει τώρα να αυξήσει την αποδοτικότητα των αεροπλάνων με μια επίστρωση που εμποδίζει τα λιωμένα έντομα να μένουν κολλημένα στο αεροσκάφος.

Αύξηση της αεροδυναμικής αντίστασης λόγω υπολειμμάτων.. εντόμων

Όταν κολλήσουν σε αεροδυναμικά ευαίσθητες επιφάνειες όπως η μπροστινή πλευρά των φτερών, τα υπολείμματα των άτυχων εντόμων διαταράσσουν τη ροή του αέρα και αυξάνουν την αεροδυναμική αντίσταση.

Σύμφωνα με τη NASA, η αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων λόγω των κολλημένων εντόμων μπορεί να φτάσει το 6%. Σε μια προσπάθεια να κάνει τα αεροσκάφη πιο αντικολλητικά, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία συνεργάζεται με τη Boeing για τις δοκιμές της πρωτότυπης ιδέας.

Πέντε διαφορετικές αντικολλητικές επιστρώσεις σε δοκιμές

Όπως αναφέρει το The Verge, πέντε διαφορετικές αντικολλητικές επιστρώσεις δοκιμάζονται σε ένα αεροπλάνο 757 ecoDemostrator, το οποίο θα πραγματοποιήσει συνολικά 15 δοκιμαστικές πτήσεις από αεροδρόμιο στο Σρέβεπορτ της Λουιζιάνα, στο οποίο τα έντομα αφθονούν.

Οι ερευνητές της NASA και της Boeing θα εξετάσουν πόσο λιγότερα έντομα μένουν κολλημένα στην επιφάνεια, καθώς και την αντοχή των πειραματικών επιστρώσεων σε πραγματικές συνθήκες.