Μια νέα θεωρία αναφέρει ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων δεν οφείλεται σε εκτεταμένες πυρκαγιές αλλά στην έλλειψη τροφής.

Οι θεωρίες

Η κρατούσα θεωρία για τη ξαφνική και μυστηριώδη εξαφάνιση των δεινοσαύρων αναφέρει ότι οφείλεται στις επιπτώσεις που είχε η πτώση ενός μεγάλου αστεροειδή στην αμερικανική ήπειρο πριν από περίπου 65 εκ. έτη. Ομως οι ειδικοί έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την ακριβή αιτία της εξαφάνισης.

Η πιο δημοφιλής θεωρία είναι ότι η πτώση του αστεροειδή εκτόξευσε στην ατμόσφαιρα γιγάντιες ποσότητες σκόνης και τέφρας με αποτέλεσμα να σκοτεινιάσει ο πλανήτης για μεγάλο χρονικό διάστημα, να δημιουργηθεί δηλαδή το φαινόμενο που είναι ευρύτερα γνωστό με τον όρο «πυρηνικός χειμώνας». Η απουσία του Ηλιου είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις στον πλανήτη με αποτέλεσμα μα εξαφανισθούν οι πηγές τροφής των δεινοσαύρων και να εξαφανιστούν τελικά λόγω της έλλειψης τροφής. Μια άλλη θεωρία που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ότι η πτώση του αστεροειδή προκάλεσε μεγάλες πυρκαγιές σε όλο τον πλανήτη οι οποίες έκαψαν τους δεινοσαύρους.

Η μελέτη

Ερευνητές των πανεπιστημίων Έξετερ, Εδιμβούργου και University College Λονδίνου πραγματοποίησαν προσομοιώσεις αλλά και πειράματα με ένα θερμικό κλίβανο για να μελετήσουν τις επιπτώσεις που θα είχε ένα κύμα θερμότητας στα φυτά και στα ζώα. Η μελέτη έδειξε ότι ακόμη και αν εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στον πλανήτη αυτές δεν ήταν τόσο εκτεταμένες και τόσο έντονες ώστε να εξολοθρεύσουν τους δεινοσαύρους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πιθανότερο σενάριο για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων είναι αυτό του πυρηνικού χειμώνα και της απώλειας τροφής. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Geological Society»