Ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία μέχρι σήμερα καταγράφονταν μια φορά ανά εκατονταετία, ενδεχομένως να γίνουν «φυσιολογικά» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα συχνά και αναπόφευκτα κύματα καύσωνα ή πολικού ψύχους, δημιουργούν «έναν κόσμο αυξημένου κινδύνου και αστάθειας».

Οι απότομες αλλαγές των θερμοκρασιών του πλανήτη, εξηγεί η έκθεση με τίτλο «Turn Down the Heat: Confronting the New Climate Normal», θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες, στα αποθέματα νερού, στη στάθμη των θαλασσών και συνεπώς στις ζωές εκατομμυρίων πολιτών.

Επειδή ακριβώς, το ατμοσφαιρικό σύστημα της Γης έχει «κλειδώσει» σήμερα σε μια αύξηση της θερμοκρασίας της τάξεως των 1,5 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, μέχρι τα μέσα του αιώνα, ενδεχομένως ήδη να είναι πολύ αργά για να αποτρέψουμε περιστατικά ακραίων καιρικών φαινομένων, αναφέρουν χαρακτηριστικά επιστήμονες από το Ινστιτούτο Πότσνταμ για την Έρευνα σχετικά με τις Κλιματικές Επιπτώσεις.

Αναλάβετε δράση γιατί χανόμαστε…

«Ακόμα και επίδοξα σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής δεν καθίστανται ικανά να αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η συγκεκριμένη έκθεση επιβεβαιώνει όλα όσα υποστήριζαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες – τα επίπεδα των ρύπων του παρελθόντος έχουν οδηγήσει την κλιματική αλλαγή σε επίπεδα άνευ επιστροφής κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, οι οποίες πρόκειται να πλήξουν κυρίως τους φτωχότερους πολίτες του κόσμου.

«Ηδη παρατηρούμε ότι ακραίες θερμοκρασίες καταγράφονται όλο και συχνότερα, οι βροχοπτώσεις είναι κατά τόπους ισχυρές, ενώ οι περιοχές της Μεσογείου με προδιάθεση στην ανομβρία έχουν γίνει ακόμη πιο άνυδρες» εξηγεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Ωστόσο, τονίζει ο ίδιος, οι ηγέτες κρατών θα μπορούσαν ακόμα να αναλάβουν δράση με στόχο τη μείωση του ρυθμού της κλιματικής αλλαγής μέσα από μέτρα για τη δημιουργία «καθαρών» μέσων μαζικής μεταφοράς, για πράσινη ενέργεια και ενεργειακά αυτόνομα εργοστάσια, κτίρια και συσκευές.

«Η έκθεση ξεκαθαρίζει ότι δε μπορούμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο των ανεξέλεγκτων ρύπων. Οι ηγέτες των χωρών θα πρέπει να λάβουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις γύρω από τη διαχείριση των οικονομικών πόρων με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη. Χρειάζονται άμεσες αλλαγές τεχνολογικής, οικονομικής ή ακόμα και συμπεριφορικής φύσης για να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Εχουμε ανάγκη από πολιτική βούληση για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου» καταλήγει από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρέιτσελ Κάιτ.