Ένας μύκητας που κατατρώει το δέρμα πολλών αμφιβίων μεταφέρθηκε από την Ασία στην Ευρώπη, πιθανώς ως λαθρεπιβάτης σε σαλαμάνδρες που πωλούνται ως κατοικίδια, και απειλεί τώρα εξαφανίσει πολλά ντόπια είδη, προειδοποιούν ερευνητές.

Ποιός είναι

Ο επικίνδυνος μύκητας έχει την ονομασία Batrachochytrium salamandrivorans, που σημαίνει στην κυριολεξία «αυτός που καταβροχθίζει σαλαμάνδρες. Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί μόνο στην Ολλανδία και το Βέλγιο, σύμφωνα όμως με τους ζωολόγους «δεν φαίνεται να υπάρχουν εμπόδια που αποτρέπουν την εξάπλωσή του σε όλη την Ευρώπη».

Στην Ολλανδία, ο μύκητας οδήγησε στο χείλος της εξαφάνισης την κοινή σαλαμάνδρα (Salamandra salamandra), είδος που απαντάται και στην Ελλάδα. Ο παρασιτικός μύκητας είναι μάλιστα στενός συγγενής του χυτριδιομύκητα Batrachochytrium dendrobatidis, ο οποίος έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, κυρίως στους τροπικούς, και έχει ήδη προκαλέσει την εξαφάνιση αρκετών αμφιβίων.

Η απειλή

Ο νέος μύκητας δεν δείχνει να απειλεί τους βατράχους και τους φρύνους, ήταν όμως θανατηφόρος για πολλές από τις ευρωπαϊκές σαλαμάνδρες που εξέτασαν οι ερευνητές. Καταστρέφει το ευαίσθητο δέρμα των αμφιβίων, το οποίο παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία της αναπνοής.

Η ερευνητική ομάδα στο Imperial College και την Εταιρεία Ζωολογίας του Λονδίνου εξέτασε δείγματα από 5.000 αμφίβια που είχαν συλλεχθεί από τη φύση σε τέσσερις ηπείρους. Εξέτασαν επίσης 2.000 δείγματα από μουσεία και καταστήματα κατοικίδιων ζώων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μύκητας προέρχεται από την Ασία και προσβάλλει τα ασιατικά είδη χωρίς όμως να τα σκοτώνει. Βάσει μάλιστα της εξελικτικής ιστορίας των ξενιστών του, το παράσιτο πρέπει να υπάρχει στην Ασία εδώ και 30 εκατομμύρια χρόνια.

Η μεταφορά ασιατικών αμφιβίων σε μουσεία και καταστήματα κατοικίδιων είναι ο πιθανότερος ένοχος για την εξάπλωση του μύκητα στην Ευρώπη, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science. Προειδοποιούν μάλιστα ότι ο δολοφόνος απειλεί να επεκταθεί και στη Νότιο Αμερική, η οποία φιλοξενεί 150 από τα 655 γνωστά είδη σαλαμάνδρας.