Πώς να χωρέσω κι αυτό το τηγάνι; Το γέμισμα του πλυντηρίου πιάτων απαιτεί συχνά την επίλυση ενός δύσκολου, τρισδιάστατου παζλ που μπορεί να μπερδέψει ακόμα και τους ανθρώπινους χειριστές. Ο Μπόρις, όμως, ίσως μας απαλλάξει μια μέρα από την ανιαρή διαδικασία.

Οι γενιές

Στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης που πραγματοποιείται στο Μπέρμιγχαμ, ερευνητές του τοπικού πανεπιστημίου παρουσίασαν ένα ρομπότ που εκπαιδεύεται στο γέμισμα του πλυντηρίου πιάτων. Ο Boris, αναφέρει στο BBC ο καθηγητής Τζέρεμι Ουάιατ, είναι ένα ρομπότ «τρίτης γενιάς», ικανό να χειρίζεται αντικείμενα με τα οποία δεν έχει εξοικειωθεί, και να εκτελεί εργασίες που κανονικά αναλαμβάνουν άνθρωποι. Τα ρομπότ πρώτης γενιάς ήταν βιομηχανικά μηχανήματα που εκτελούν συγκεκριμένες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως τα ρομπότ στα εργοστάσια αυτοκινήτων. Η δεύτερη γενιά περιλαμβάνει τα αυτόνομα ρομπότ όπως τα drone και τα αυτόνομα αυτοκίνητα της Google. Είναι όμως προφανές ότι ο Boris έχει πολλά ακόμα να μάθει. Στη σημερινή του μορφή χρησιμοποιεί μόνο το δεξί χέρι και δεν έχει καν εκπαιδευτεί να βάζει τα πιάτα στο πλυντήριο.

Ικανότατος

Στα πέντε χρόνια που διαρκεί η ανάπτυξή του, ο ρομποτικό υπηρέτης έχει μάθει να πιάνει αντικείμενα χωρίς να τα σπάει. Οι αισθητήρες βάθους που βρίσκονται στο κεφάλι και τους βραχίονές του επιτρέπουν στο Μπόρις να βλέπει τα σκόρπια πιατικά πάνω σε ένα τραπέζι. Χρειάζεται περίπου 10 δευτερόλεπτα για να εξετάσει έως και 1.000 διαφορετικούς τρόπους να πιάσει ένα αντικείμενο με τα πέντε δάχτυλά του και να το φτάσει χωρίς να χτυπήσει σε εμπόδια.
Οι επόμενες βερσιόν του ρομπότ θα μπορούν να βάζουν τα άπλυτα στις σωστές θέσεις του πλυντηρίου, λένε οι δημιουργοί του. Ο Δρ Ουάιατ εκτιμά ότι ο Μπόρις θα είναι έτοιμος να αναλάβει καθήκοντα τον Απρίλιο του 2015. Η εκτίμηση όμως ακούγεται υπεραισιόδοξη -και μέχρι τότε το πλύσιμο των πιάτων θα παραμείνει δυστυχώς δουλειά για ανθρώπους.