Νέος μεγάλος πονοκέφαλος για τους διάσημους καλλιτέχνες και γενικά τους επωνύμους της παγκόσμιας σόουμπιζ. Δεν είναι μόνο οι φωτογράφοι που στήνουν καρτέρι όπου μπορούν για να τους φωτογραφήσουν σε ιδιαίτερες στιγμές, δεν είναι μόνο οι χάκερ που προσπαθούν να υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα τους οι διάσημοι αυτού του κόσμου πρέπει πλέον να βρουν τρόπο προστασίας και από τα… παραράτσι drones!

Ιπτάμενα κλικ

Τα drones έγιναν γνωστά από την χρήση τους στα πεδία των πολεμικών αναμετρήσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ αλλά όπως είναι ευνόητο οι εφαρμογές τους είναι ανεξάντλητες. Τα παπαράτσι drones δεν είναι τίποτε άλλο από ρομποτικές ιπτάμενες μηχανές που φέρουν πάνω τους ισχυρές φωτογραφικές κάμερες. Οι χειριστές αυτών των drones δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούνται αναζητώντας ένα επίκαιρο σημείο για να τραβήξουν φωτογραφίες ενός διάσημου σταρ σε ιδιωτικές του στιγμές τις οποίες θα μπορέσουν στη συνέχεια να πουλήσουν ακριβά σε κάποιο ΜΜΕ.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζουν τον τόπο κατοικίας ή το σημείο που βρίσκεται ένας επώνυμος και να στέλνουν εκεί ένα drone. Ετσι άκοπα και εύκολα σε λίγα λεπτά θα έχουν στη διάθεση τους φωτογραφίες του «στόχου» ο οποίος είτε δεν θα έχει πάρει είδηση τον ιπτάμενο κατάσκοπο και θα συνεχίσει ανέμελος να… ποζάρει για αυτόν είτε και να αντιληφθεί την παρουσία του drone θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αποφύγει.

Εισβολείς

Ηδη μεγάλα ονόματα της κινηματογραφικής και μουσικής βιομηχανίας καταγγέλλουν ότι έχουν δεχθεί την… επίσκεψη ενός παπαράτσι drone. Η τελευταία ήταν η νεαρή ποπ σταρ Μάιλς Σάιρους που ανέφερε ότι εμφανίστηκε ξαφνικά ένα drone στην πίσω αυλή του σπιτιού της στο Μπέβερλι Χιλς. Φαίνεται ότι οι πίσω αυλές είναι σημεία που προτιμούν τα παπαράτσι drones να κινούνται. Στην πίσω αυλή τους σπιτιού τους εντόπισε ένα drone το διάσημο ζεύγος του Χόλιγουντ Μπεν Αφλέκ-Τζένιφερ Γκάρνερ. Η διάσημη τραγουδίστρια Ριάνα κατήγγειλε ότι έχει κυνηγηθεί από παπαράτσι drones ενώ ένα τέτοιο drone έκοβε βόλτες πρόσφατα πάνω από το παλάτι του Μπάκινχαμ προκαλώντας οργή στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.

Τέτοια drones έχουν εντοπισθεί σε γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις επωνύμων αν και οι χειριστές τους προτιμούν να τα στέλνουν πάνω από πισίνες, κήπους και μπαλκόνια για ευνόητους λόγους. Μάλιστα οι κάμερες που διαθέτουν αυτά τα drones είναι τόσο ισχυρές που μπορούν να σταθούν μακριά από ένα σπίτι αλλά να τραβήξουν καθαρές εικόνες από το εσωτερικό του σπιτιού μέσα από τα παράθυρα.

Είναι παντού

Το ζήτημα με αυτά τα drones αρχίζει να λαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις και ξεπερνάει τον κόσμο των celebrities. Αυτού του είδους τα drones είναι σχετικά φτηνά (κάποια έχουν κόστος που κυμαίνεται στα 1,300 ευρώ) και πωλούνται ελεύθερα στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μια εταιρεία που κατασκευάζει τέτοια drones, η γαλλική Parrot, έχει ήδη πουλήσει περισσότερα από πεντακόσιες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο. Με δεδομένο ότι ο χειρισμός αυτών των drones μπορεί να γίνει από απόσταση πολλών χλμ είναι εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο να εντοπισθεί ο χειριστής.

Εκτός όμως από τους παπαράτσι εκείνοι που όπως φαίνεται θα αποτελέσουν πολύ καλούς πελάτες των εταιρειών κατασκευής τέτοιων drones είναι οι ντετέκτιβ που αναλαμβάνουν υποθέσεις παρακολούθησης συζύγων και οι δικηγόροι που ειδικεύονται στα διαζύγια. Ηδη στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για νομοθετική παρέμβαση ώστε να ενσωματωθούν και τα drones στους νόμους προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.