Η Ελβετία δεν βρέχεται από θάλασσα, περιέργως όμως ότι κινδυνεύει από τσουνάμι: οι περιοχές γύρω από τις λίμνες της Γενεύης και της Λουκέρνης απειλούνται από γιγάντια κύματα σε περίπτωση κατολίσθησης ή κατάρρευσης του πυθμένα, προειδοποιούν οι γεωλόγοι.

Τα ευρήματα

Οι πρώτες ενδείξεις για τον κίνδυνο τσουνάμι στις αλπικές λίμνες ήρθαν πριν από δύο χρόνια, όταν η λιμνογεωλόγος Κατρίνα Κρέμερ ανακάλυψε σε ιζήματα ενδείξεις για ένα μεγάλο τσουνάμι στη λίμνη της Γενεύης το 563 μ.Χ. Όπως εξηγεί το Nature.com, η πλαγιά ενός βουνού κατέρρευσε και έπεσε στα νερά, σηκώνοντας κύματα 8 μέτρων που εξαφάνισαν την παλιά πόλη της Γενεύης στην άλλη άκρη της λίμνης.

Έκτοτε, οι ενδείξεις όλο και πληθαίνουν. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε η Κρέμερ στις 18 Αυγούστου, σε συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Ιζηματολόγων στη Γενεύη, συνολικά πέντε μεγάλα τσουνάμι είναι πιθανό να έχουν συμβεί στη λίμνη της Γενεύης τα τελευταία 4.000 χρόνια. Άλλα προκλήθηκαν από κατολισθήσεις, άλλα από την κατάρρευση των υποβρύχιων πλαγιών που συγκεντρώνουν τα ιζήματα του ποταμού Ροδανού.

Ιστορικό και κίνδυνοι

Τσουνάμι εκτιμάται εξάλλου ότι έπληξαν δύο φορές την αλπική λίμνη του Κόμο στην Ιταλία, τον 6ο και τον 12ο αιώνα μ.Χ., ενώ δύο ακόμα τσουνάμι πιστεύεται ότι συνέβησαν στη λίμνη της Λουκέρνης τον 170 αιώνα. Πιο πρόσφατα, το 1822, εκδηλώθηκε τσουνάμι στην αλπική λίμνη Μπουρζέ στης γαλλικές Άλπεις.

Με τις ανησυχητικές ενδείξεις να συσσωρεύονται, το καντόνι του Νίντβαλντεν στην Ελβετία αναγνώρισε επίσημα τον κίνδυνο στη λίμνη της Λουκέρνης και καταστρώνει τώρα σχέδιο για την απομάκρυνση του πληθυσμού στην περίπτωση τσουνάμι. Οι Άλπεις δεν είναι ιδιαίτερα σεισμογόνος περιοχή, πλήττoνται όμως από σεισμούς των 6 βαθμών περίπου μια φορά ανά χίλια χρόνια.

Στη λίμνη της Λουκέρνης, ένας τέτοιος σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει κατολίσθηση στην υποβρύχια πλαγιά όπου συσσωρεύονται ιζήματα. Οι αρχές του Νίντβαλντεν περιμένουν τώρα από τους επιστήμονες να παρουσιάσουν χάρτες με τις περιοχές που θα κατακλύζονταν από νερά. Και, εκτός από τις αρμόδιες αρχές, ο κίνδυνος ίσως αρχίσει τώρα να λαμβάνεται υπόψη και από τις ασφαλιστικές εταιρείες.