Σάλο έχει προκαλέσει η διαρροή στο διαδίκτυο προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο δεκάδων διάσημων καλλιτεχνών, μοντέλων και άλλων επωνύμων της παγκόσμιας σόουμπιζ. Υπεύθυνος για την διαρροή είναι ένας ανώνυμος προς το παρόν χάκερ που δημοσίευσε το υλικό που υπέκλεψε στον δικτυακό τόπο ανταλλαγής εικόνων 4Chan. Ο χάκερ υποστηρίζει ότι κατάφερε να διεισδύσει στους λογαριασμούς των θυμάτων του στο iCloud, το… σύννεφο της Apple στον κόσμο των ψηφιακών νεφών που έχει κάνει δυναμικά την εμφάνιση του τα τελευταία χρόνια στον κυβερνοχώρο. Τι είναι όμως αυτά τα ψηφιακά νέφη; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα τους και ποιοι οι κίνδυνοι που κρύβουν;


Εικονικός σκληρός δίσκος

Η κεντρική ιδέα πίσω από την δημιουργία των ψηφιακών νεφών όπως αυτά ονομάστηκαν (clouds) ήταν απλή. Να έχει κάποιος τη δυνατότητα πρόσβασης σε διάφορα προσωπικά δεδομένα του (φωτογραφίες, κείμενα, βίντεο, τραγούδια κ.α) όπου και αν βρίσκεται και από οποιαδήποτε συσκευή (υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο, tablet κλπ). Ετσι δημιουργήθηκαν αυτά τα νέφη που στην ουσία λειτουργούν ως άυλοι σκληροί δίσκοι στους οποίους μπορεί κάποιος να αποθηκεύει δεδομένα και να έχει πρόσβαση σε αυτά όταν το χρειάζεται από όπου οπουδήποτε. Για να διευκολύνουν τους χρήστες οι εταιρείες άρχισαν να αναβαθμίζουν τις δυνατότητες και τις προσφερόμενες υπηρεσίες των νεφών. Ετσι για να γλιτώνει κάποιος χρόνο και να μην τοποθετεί ο ίδιος στο νέφος του διάφορα αρχεία τα νέφη μπορούν αν το επιθυμεί ο χρήστης να συνδέονται με όλες τις ψηφιακές του συσκευές και να αποθηκεύουν αυτόματα αρχεία. Επίσης τα νέφη επιτρέπουν στους κατόχους τους να μοιράζονται τα αρχεία τους με άλλους χρήστες.

Η ασφάλεια

Ένα ακόμη επιχείρημα στο μάρκετινγκ των ψηφιακών νεφών είναι ότι η τοποθέτηση σε αυτά «ευαίσθητων» δεδομένων παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια από εκείνη που παρέχουν οι τεχνολογίες ασφαλείας (αντιικά προγράμματα, firewalls κλπ) στους οικιακούς υπολογιστές. Το επιχείρημα βασίζεται στο ότι τα clouds προστατεύονται από τα πολύ προηγμένα συστήματα ασφαλείας των εταιρειών που τα διαθέτουν στους χρήστες και άρα τα δεδομένα είναι πιο ασφαλή εκεί από ότι σε ένα απλό PC. Επιπλέον κάποιες υπηρεσίες νεφών όπως το iCloud επιτρέπουν στους χρήστες τους να μπλοκάρουν τη λειτουργία μιας συσκευής που είναι συνδεδεμένη με την υπηρεσία (π.χ κινητό τηλέφωνο) σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της.

Τα κενά

Είχε ήδη αποδειχτεί εδώ και καιρό ότι η υπηρεσία που επιτρέπει το μπλοκάρισμα των συσκευών σε περίπτωση απώλειας λειτουργούσε δυστυχώς για τους χρήστες και… ανάποδα. Έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές ότι κάποιοι χάκερ καταφέρνουν να διεισδύσουν σε κάποιο νέφος και στη συνέχεια επικοινωνούν με τον κάτοχο του απειλώντας τον να μπλοκάρουν τις συσκευές του αν δεν τους δώσει κάποιο ποσό ως… λύτρα. Οπως διαπιστώνεται τώρα και μάλιστα με τον πλέον εμφατικό τρόπο οι χάκερ μπορούν να διεισδύσουν, να υποκλέψουν τα αρχεία των νεφών και να διαχειριστούν όπως θέλουν. Η τελευταία εξέλιξη έχει φυσικά σημάνει συναγερμό στον κόσμο των web clouding με τις εταιρείες να αναζητούν νέους τρόπους προστασίας των νεφών.

Δείτε σχετικά: Apple: Οι χάκερ των διασημοτήτων γνώριζαν τα password

ΥΓ: Ανεξάρτητα με τις όποιες τεχνικές λεπτομέρειες για τα ψηφιακά νέφη προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι διάσημοι καλλιτέχνες τοποθέτησαν γυμνές φωτογραφίες τους (ακόμη και δικά τους sex tapes!) σε ένα νέφος. Ασφάλεια 100% δεν υπάρχει στον ψηφιακό κόσμο. Για αυτό η μόνιμη συμβουλή όσων ασχολούνται με αυτά τα θέματα είναι ότι ευαίσθητα δεδομένα όπως κωδικοί πιστωτικών καρτών, τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά και κάθε είδους αρχείο η υποκλοπή του οποίου θα προκαλέσει σε κάποιον μπελάδες καλό είναι να μην αποθηκεύεται κάπου που μπορεί να πέσει σε λάθος χέρια. Ας τα αποθηκεύσει κάποιος σε ένα usb ή σε ένα φορητό σκληρό δίσκο τον οποίο έχει κλειδωμένο σε κάποιο συρτάρι. Η αποθήκευση τέτοιων δεδομένων σε υπολογιστές που συνδέονται με το Internet, σε ασύρματα δίκτυα (wi-fi, bluetooth κ.α) και πολύ περισσότερο η τοποθέτηση τους σε κάποιο σημείο εντός του κυβερνοχώρου τα αφήνει λιγότερο ή περισσότερο εκτεθειμένα.