Έναν φορτιστή ο οποίος θα φοριέται σαν βραχιόλι και θα μεταφράζει τη θερμοκρασία του σώματος σε ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα να μπορεί να φορτίζει ηλεκτρονικές συσκευές παντού και πάντα, ανέπτυξαν νοτιοκορεάτες επιστήμονες από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας KAIST.

«Ενεργειακό» βραχιόλι σε ετοιμότητα

Η καινοτομία βασίζεται σε ένα κομμάτι διάφανου υλικού με τις ιδιότητες του γυαλιού και μια εύκαμπτη θερμοηλεκτρική γεννήτρια (ΤΕ), η οποία επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη φόρτιση των φορητών συσκευών με τη βοήθεια της θερμοκρασίας του σώματος του κατόχου.

Χάρη στη μεγάλη ευκαμψία της, η μικροσκοπική αλλά παρόλα αυτά πανίσχυρη συσκευή, θα μπορούσε ενδεχομένως να φορεθεί ως… ενεργειακό βραχιόλι, καθώς η διαρκής αναδίπλωσή της δεν αλλοιώνει την απόδοσή της. Η λιλιπούτεια γεννήτρια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι κατάλληλη για τη φόρτιση συσκευών παρακολούθησης καρδιακών παλμών, «έξυπνων» γυαλιών, smartphones ή άλλων φορητών γκάτζετ.

Χρησιμοποιώντας μια μικρή αλλά σημαντική στην προκειμένη περίπτωση διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο δέρμα και στον αέρα, ο δρ Μπιούνγκ Γιν Τσο και η ομάδα του κατάφεραν να αναπτύξουν μια μικροσκοπική φορετή θερμοηλεκτρική γεννήτρια.

«Στην παρούσα φάση, βρισκόμαστε στη φάση της ανάπτυξης ενός προτύπου ικανού να φορτίζει ιατρικούς αισθητήρες» εξηγεί ο δρ Τσο. «Αμέσως μετά, πρόκειται να περάσουμε στα smartphones».

Οργανικά και ανόργανα υλικά στην ενεργειακή μάχη

Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο τύποι θερμοηλεκτρικής γεννήτριας: ένας από οργανικά και ένας από ανόργανα υλικά. Σύμφωνα με τους νοτιοκορεάτες επιστήμονες, το πλεονέκτημα μιας θερμοηλεκτρικής γεννήτριας από οργανικά υλικά είναι ότι η συσκευή είναι πλήρως συμβατή με το ανθρώπινο δέρμα, με αποτέλεσμα να θεωρείται ιδανική υποψήφια για να «φοριέται» διαρκώς. Το μειονέκτημα της ωστόσο, εντοπίζεται στο γεγονός ότι έχει χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση, συγκριτικά με την αντίστοιχη γεννήτρια από ανόργανα υλικά. Η τελευταία, πάλι, παρά την υψηλή της ενεργειακή απόδοση, είναι βαριά και ογκώδης.

Για τον λόγο αυτόν, οι ερευνητές αποφάσισαν να συνδυάσουν ανόργανα και οργανικά υλικά και μέσα από μια καινοτόμο τεχνική να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ενεργειακή απώλεια και να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση της συσκευής.