Ερευνητές στην Ελβετία δημιούργησαν ή καλύτερα αναπαρήγαγαν το εξώφυλλο ενός περιοδικού σε μίνι ή ακριβέστερα σε… νανο-διαστάσεις. Πρόκειται για ένα εξώφυλλο του National Geographic Kids που έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου! Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να βρει διάφορα πεδία εφαρμογής όπως στον τομέα της δημιουργίας ολογραμμάτων και ταινιών ασφαλείας και αυθεντικότητας.


Νανο-αρκουδάκια

Στα εργαστήρια της εταιρείας SwissLitho ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική νανοτεχνολογίας που αναπτύχθηκε πριν από λίγα χρόνια για λογαριασμό της IΒΜ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν σβόλο πλαστικής ύλης πάνω στον οποίο στην ουσία «χάραξαν» το εξώφυλλο του περιοδικού όπου εμφανίζονται δύο δίδυμες αρκούδες πάντα. Η χάραξη έγινε με μια βελόνα πυριτίου 100 χιλιάδες φορές πιο αιχμηρή από την πιο αιχμηρή μύτη μολυβιού που υπάρχει στον κόσμο. Τέτοιου είδους προσπάθειες έχουν γίνει και άλλες φορές στον πρόσφατο παρελθόν.

Μέχρι σήμερα είχαν δημιουργηθεί μικροσκοπικά αντίτυπα βιβλίων και περιοδικών αλλά το εξώφυλλο του National Geographic Kids είναι το μικρότερο που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα – για αυτόν τον λόγο και καταχωρίσθηκε αμέσως στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες. Η τεχνική αυτή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παραχάραξης χαρτονομισμάτων, διαβατηρίων ή άλλων δημόσιων εγγράφων όπως και στην πιστοποίηση της αυθεντικότητας διαφόρων αντικειμένων πολυτελείας όπως ρολόγια κ.α.