Μελετώντας τα άλματα του καγκουρό, γερμανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα ρομπότ που μιμείται το χαρακτηριστικό χοροπηδητό του ζώου και επαναφορτίζεται μέσα από αυτή την επαναλαμβανόμενη κίνηση.

Το βάρους 7 κιλών και ύψους ενός μέτρου BionicKangaroo, δέχεται εντολές μέσω χειρονομιών καθώς επικοινωνεί με ένα ηλεκτρονικό περιβραχιόνιο που ο χρήστης φορά στον αγκώνα του. Γεμίζει τις «μπαταρίες» του μέσα από την κίνησή του και συγκεκριμένα κατά την προσγείωση στο έδαφος μετά από κάθε χοροπηδητό, χάρη στους προηγμένους ελαστικούς τένοντες που διαθέτει.

Χοπ, χοπ… ρομπότ

Πριν από κάθε «βήμα», οι ελαστικοί τένοντες του ρομποτικού θηλαστικού δέχονται πίεση με αποτέλεσμα το βιονικό καγκουρό να ρίχνει το κέντρο βάρους του μπροστά. Μόλις φτάσει στην ιδανική γωνία, οι ειδικοί πνευματικοί κύλινδροι ενεργοποιούνται και η ενέργεια από τους τένοντες απελευθερώνεται.

Κάτι τέτοιο, έχει ως αποτέλεσμα την «εκτόξευση» του καγκουρό, τραβώντας παράλληλα τα πόδια προς τα εμπρός, δημιουργώντας ροπή στο ρομποτικό ισχίο. Κατά την προσγείωσή του, ο τένοντας πιέζεται και πάλι, διοχετεύοντας την κινητική ενέργεια του προηγούμενου άλματος στην επόμενη κίνηση του ρομπότ.

Η εταιρεία Festo, που βρίσκεται πίσω από το λευκό καγκουρό, ενσωμάτωσε σε αυτό μια μονάδα αποθήκευσης ενέργειας, η οποία προσφέρει στους πνευματικούς μυς πεπιεσμένο αέρα με στόχο την πυροδότηση της κίνησης.

«Με το BionicKangaroo καταφέραμε να αναπαραγάγουμε ένα από τα πλέον γνώριμα χαρακτηριστικά του πραγματικού καγκουρό. Κάτι τέτοιο έγινε πραγματικότητα χάρη στην εκμετάλλευση της κινητικής ενέργειας, της αποθήκευσης και της διοχέτευσής της κατά την επόμενη κίνηση του ρομπότ» εξηγεί ο δρ Χάινριχ Φρόντσεκ.

Το BionicKangaroo μπορεί να πραγματοποιήσει άλματα ύψους 40 εκ. με απόσταση 80 εκ., το καθένα.