Το οξυγόνο εμφανίστηκε στην ατμόσφαιρα της Γης έως 700 εκατ. χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις έως τώρα εκτιμήσεις, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, δημιουργούνται νέα δεδομένα για το πότε και πώς εξελίχθηκαν στον πλανήτη μας οι πρώτες μορφής ζωής που ανέπνεαν οξυγόνο.

Οταν η Γη γέμισε οξυγόνο

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, το οξυγόνο άρχισε να συσσωρεύεται αισθητά στη γήινη ατμόσφαιρα πριν από περίπου 2,3 δισεκατομμύρια χρόνια στη διάρκεια μιας περιόδου που έχει ονομαστεί «Το Γεγονός της Μεγάλης Οξείδωσης». Το φαινόμενο αυτό αποτέλεσε τον καταλύτη για την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας.

Οι πρωτόγονες μικροβιακές μορφές ζωής, που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν οξυγόνο αναγκαστικά εξαφανίστηκαν και στη θέση τους ήρθαν μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες (και εν καιρώ πιο έξυπνες) αερόβιες μορφές ζωής, οι οποίες μπορούσαν να εκμεταλλευθούν το άφθονο πλέον οξυγόνο.

Τα νέα ευρήματα

Διεθνής ομάδα ερευνητών από τον Καναδά, τη Δανία, τη Γερμανία και τη Νότιο Αφρική ανέλυσε τη χημική σύνθεση δειγμάτων πανάρχαιου εδάφους το οποίο ήταν «φυλακισμένο» μέσα σε πετρώματα ηλικίας περίπου τριών δισεκατομμυρίων ετών από τη Νότια Αφρική και θεωρείται το αρχαιότερο γνωστό έδαφος στη Γη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ίχνη ελεύθερου (ατμοσφαιρικού) οξυγόνου – όχι δηλαδή δεσμευμένου σε ορυκτά. Η ηλικία των δειγμάτων που αναλύθηκαν είναι περίπου τριών δισ. ετών. Αυτό σημαίνει ότι οξυγόνο υπήρχε στην ατμόσφαιρα της Γης εκατοντάδες εκατομμύρια έτη πριν από τη Μεγάλη Οξείδωση και άρα είναι πιθανό οι εξελικτικές διεργασίες εμφάνισης πολύπλοκων μορφών ζωής να ξεκίνησαν νωρίτερα θέτοντας νέα δεδομένα στην ιστορία του πλανήτη μας. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».