Πόσες φορές δεν έχουμε σιγοτραγουδήσει τις «ατάκες» ενός διαφημιστικού σποτ που για κάποιο λόγο μας έχει «καρφωθεί» στο μυαλό από την ώρα που το ακούσαμε; Η διαφημιστική εταιρεία BBDO με έδρα στο Ντίσελντορφ, στη Γερμανία, δημιούργησε μια «έξυπνη» τεχνολογία που κάνει ακριβώς αυτό: μεταδίδει διαφημιστικά μηνύματα απευθείας στο… κρανίο!

Σκοπός της εταιρείας ήταν η δημιουργία μιας υπερσύγχρονης στρατηγικής προφορικής διαφήμισης σε τρένα, όπου ο θόρυβος όταν βρίσκονται εν κινήσει είναι αυξημένος. Ανέπτυξε λοιπόν μια τεχνολογία η οποία βρίσκεται ενσωματωμένη στα παράθυρα των βαγονιών και μέσω της οστικής αγωγιμότητας «ψιθυρίζει» διαφημιστικά μηνύματα στα αφτιά των ταξιδιωτών μόλις αυτοί ακουμπήσουν το κεφάλι τους στο τζάμι.

Μπλα μπλα δια… παραθύρου

Το μυστικό, σύμφωνα με την BBDO, κρύβεται στους πομπούς που πλαισιώνουν το παράθυρο και παράγουν κραδασμούς υψηλής συχνότητας, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να ακούνε τα κατά τα άλλα «αθόρυβα» μηνύματα μέσω των οστών του κρανίου.

Η τεχνολογία δοκιμάστηκε στη Γερμανία, στο δρομολόγιο μεταξύ Μονάχου και Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Οι επιβάτες του εν λόγω τρένου, που ακούμπησαν το κεφάλι τους τζάμι για να ξεκουραστούν, ήρθαν αντιμέτωποι με την έκπληξη μιας «κρυφής» διαφήμισης.

Όσοι ταξιδιώτες πάλι, θέλουν να έχουν το… κεφάλι τους ήσυχο το μόνο που έχουν να κάνουν, είναι να αποφύγουν να γείρουν στα ομιλούντα παράθυρα του τρένου.

Η τεχνολογία της οστικής αγωγιμότητας χρησιμοποιείται ήδη σε κάποια ακουστικά (απλά ή βαρηκοΐας) όπως επίσης και σε στρατιωτικό εξοπλισμό.