Μια ιογενής ασθένεια στην οικογένεια της ιλαράς έχει εξαπλωθεί από τους οικόσιτους σκύλους στις άκρως απειλούμενες τίγρεις της Σιβηρίας και πιθανώς και της Σουμάτρας, προειδοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση κτηνιάτρων Wildlife Vets International.

Η απειλή

Η νόσος του Καρέ προκαλείται από τον ιό CDV που αναγνωρίστηκε το 1905 από τον γάλλο κτηνίατρο Ενρί Καρέ. Παλαιότερα ανιχνευόταν μόνο σε σκύλους, ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες δείχνει να έχει επεκταθεί σε αιλουροειδή, θαλάσσια θηλαστικά και άλλα άγρια ζώα -φέρεται μάλιστα να έπαιξε ρόλο στην εξαφάνιση του λεγόμενου τίγρη της Τασμανίας.

«Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, στο Σερενγκέτι της Αφρικής, το 30% των λιονταριών πέθαναν από CDV, ο οποίος προήλθε από τα σκυλιά στα γύρω χωριά» δήλωσε στο BBC ο Τζον Λιούις, διευθυντής της Wildlife Vets International. Από το 2000 έως σήμερα, τουλάχιστον δύο τίγρεις της Σιβηρίας (Panthera tigris altaica) η οποία κατατάσσεται στα απειλούμενα υποείδη, βρέθηκαν θετικές στον ιό.
Η μόλυνση από την κατανάλωση μολυσμένων σκύλων φαίνεται ότι προκαλεί στα αιλουροειδή νευρολογικά προβλήματα και τα κάνει να χάνουν το φόβο τους για τον άνθρωπο -ένα πρόβλημα που αυξάνει τον κίνδυνο και για τις δύο πλευρές.

Επιπλέον, σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ινδονησία ο Λιούις ενημερώθηκε για περιπτώσεις τίγρεων της Σουμάτρας (Panthera tigris sumatrae) που είχαν πάψει να φοβούνται τους ανθρώπους και ήταν περίεργα επιθετικές. Η οργάνωση σκοπεύει τώρα να πραγματοποιήσει εξετάσεις στις τίγρεις του νησιού της Σουμάτρας για να διαπιστώσει αν όντως υπάρχει επιδημία CDV. Αν ο ιός είναι παρών η κατάσταση θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη για τις τίγρεις της Σουμάτρας, οι οποίες αριθμούν λιγότερα από 700 άτομα και αντιμετωπίζουν κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης. Για τη νόσο του Καρέ υπάρχει σήμερα εμβόλιο, ωστόσο ο εμβολιασμός άγριων ζώων είναι δύσκολος.