Τη «σκόνη» των εφαρμογών chat τρώνε τα σύντομα γραπτά μηνύματα καθώς σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών και δημοσκοπήσεων Informa, οι χρήστες επιλέγουν το συμφέρον τους και τη δωρεάν επικοινωνία.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η εταιρεία, για πρώτη φορά τα chat apps (π.χ. WhatsApp κ.ά.) – τα οποία λειτουργούν μέσω διαδικτυακής σύνδεσης και επιτρέπουν στους χρήστες την αποστολή δωρεάν μηνυμάτων – πέρασαν μπροστά από τον μέχρι τώρα «κλασικό» τρόπο γραπτής επικοινωνίας στα κινητά.

Το 2012 οι χρήστες τέτοιων εφαρμογών απέστελλαν κατά μέσο όρο 19 δισ. μηνύματα την ημέρα, έναντι 17,6 δισ. sms. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η προτίμηση των καταναλωτών αναμένεται να πλήξει τα κέρδη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, καθώς ήδη καταγράφονται πτωτικά έσοδα από την εν λόγω υπηρεσία.

Όπως αναφέρει η λονδρέζικη εταιρεία έρευνας σε θέματα τηλεπικοινωνιών Ovum, εντός του 2012 περισσότερα από 23 δισ. δολάρια – δηλαδή περίπου 17 δισ. ευρώ – από την αποστολή sms χάθηκαν λόγω της ανόδου των δημοφιλών εφαρμογών δωρεάν επικοινωνίας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα chat apps αναμένεται να κερδίσουν ακόμη περισσότερους υποστηρικτές μέσα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μέχρι το 2014 περίπου 50 δισ. μηνύματα αναμένεται να αποστέλλονται μέσω των εφαρμογών αυτών ημερησίως, έναντι περίπου 21 δισ. παραδοσιακών sms.

«Ζωντανά» τα μηνύματα

Οι αναλυτές πιστεύουν, ότι παρά τον έντονο ανταγωνισμό, τα sms θα διατηρήσουν ένα σεβαστό μερίδιο της αγοράς.

«Υπάρχει “ζωή” ακόμα στα sms» υποστηρίζει από την πλευρά του η Πάμελα Κλαρκ-Ντίκσον από την Informa. H ίδια υπογραμμίζει ότι οι εν λόγω εφαρμογές χρησιμοποιούνται από κατόχους smartphones. Υπάρχει ωστόσο και μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών οι οποίοι δεν διαθέτουν «έξυπνα» κινητά και εξακολουθούν να προτιμούν τα sms για την επικοινωνία τους, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Πρόκειται για μια υπηρεσία για την οποία δεν απαιτεί διαδικτυακή σύνδεση ούτε προηγμένες δυνατότητες συσκευής, όπως π.χ. οι εφαρμογές chat, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει όλους ανεξαιρέτως τους χρήστες» συμπληρώνει.