Οι άνθρωποι μαθαίνουν από τους φίλους τους, το ίδιο κάνουν και οι μεγάπτερες φάλαινες. Σύμφωνα με νέα μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου St. Andrews στη Σκωτία, οι φάλαινες διαδίδουν αποτελεσματικές κυνηγετικές τεχνικές στους «φίλους» τους.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί είδαν ότι μια νέα κυνηγετική τεχνική την οποία είχαν επινοήσει οι φάλαινες όταν αντιμετώπιζαν κρίση ως προς την εξεύρεση τροφής, είχε διαδοθεί σε περίπου το 40% των μεγάπτερων που ζούσαν στα ανοιχτά της Νέας Αγγλίας, στις ΗΠΑ.

Η ανάγκη «γεννά» ιδέες

Η κρίση ως προς τη διατροφή των θαλάσσιων «γιγάντων» παρατηρήθηκε στις αρχές του ’80 όταν είχε σημειωθεί μείωση στους πληθυσμούς της ρέγκας, του αγαπημένου μεζέ των φαλαινών. Τότε τα κήτη αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τα διατροφικά τους γούστα στα νέα δεδομένα αναπτύσσοντας παράλληλα νέες κυνηγετικές τεχνικές.

Η μεγάπτερη φάλαινα, γενικά, δημιουργεί μπουρμπουλήθρες κάτω από το νερό για να μπερδέψει τα ψάρια που κολυμπούν μπροστά της και να τα οδηγήσει σε ένα ενιαίο κοπάδι. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί πιο εύκολα να παγιδεύσει το γεύμα της.

Κάποια στιγμή όμως, οι ειδικοί είχαν εντοπίσει μια φάλαινα η οποία τρεφόταν με πολύ διαφορετικό τρόπο. Το κήτος δημιουργούσε παφλασμό στην επιφάνεια του νερού με την ουρά του και τότε βουτούσε για να τραφεί με τη μέθοδο της μπουρμπουλήθρας.

Μέχρι το 2007, η συγκεκριμένη τεχνική γνωστή και ως lobtail feeding, εντοπίστηκε σε μεγάπτερες φάλαινες στον Κόλπο του Μέιν. Στόχος στη συγκεκριμένη περιοχή φάνηκε να είναι πάλι άλλος μεζές.

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει πόσο σημαντική είναι η διάδοση της παράδοσης εντός των πληθυσμών των μεγάπτερων φαλαινών – όχι μόνο για την εκμάθηση τραγουδιών αλλά και για τη διάδοση πολύτιμων κυνηγετικών μεθόδων οι οποίες θα τους επιτρέψουν να αντεπεξέλθουν στο διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον» εξηγεί ο δρ Λουκ Ρέντελ.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των ειδικών παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «Science».