Ένα βήμα πιο κοντά στα «πράσινα», εύκαμπτα ηλεκτρονικά κυκλώματα έκαναν αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι κατάφεραν να εκτυπώσουν διάφανα τρανζίστορ επάνω σε «νανοχαρτί».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ δημιούργησαν σε πρώτη φάση έναν πολτό ξύλου τον οποίο επεξεργάστηκαν με τη βοήθεια ενζύμων και στη συνέχεια συμπίεσαν μηχανικά. Έφτιαξαν έτσι μια εύκαμπτη και λεία επιφάνεια, την οποία ονόμασαν νανοχαρτί, και στη συνέχεια εκτύπωσαν επάνω της νανοσωλήνες άνθρακα με τη βοήθεια διηλεκτρικής και ημιαγώγιμης μελάνης, σχηματίζοντας ηλεκτρονικά κυκλώματα.

Νανοσωλήνες άνθρακα εκτύπωσαν πάνω στο νανοχαρτί οι επιστήμονες

Διάφανα κυκλώματα με «μαγικές» ιδιότητες

Οι ειδικοί περιγράφουν στο επιστημονικό έντυπο «ACS Nano» ότι τα συγκεκριμένα τρανζίστορ έχουν «μοναδικές ιδιότητες όπως ευκαμψία, ανανεωσιμότητα, ανύπαρκτο βάρος και χαμηλή τιμή». Υπογραμμίζουν ακόμα ότι η «πράσινη» ηλεκτρονική αποτελεί έναν ραγδαία εξελισσόμενο τομέα της επιστημονικής έρευνας, ο οποίος μαγνητίζει το εμπορικό ενδιαφέρον.

Τα νέα τρανζίστορ που δημιούργησαν οι ερευνητές, είναι κατά 84% διάφανα και εύκαμπτα, γεγονός που τους επιτρέπει να διατηρούν τις υψηλές επιδόσεις τους ακόμη και όταν είναι ελαφρώς λυγισμένα. Το νανοχαρτί πάλι, είναι αρκετά λεπτό ώστε να μπορεί να κοπεί εύκολα ή να διπλωθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα γενιά εύκαμπτων ηλεκτρονικών συσκευών.

«Το νανοχαρτί είναι το ίδιο επίπεδο με το πλαστικό» εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Λιάνγκμπινγκ Χου.

Το μέλλον… πλησιάζει

Επόμενη πρόκληση για τους επιστήμονες τώρα θα είναι η μαζική εκτύπωση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων πάνω σε νανοχαρτί εμπορικής κλίμακας.

Πριν από λίγο καιρό ερευνητές του αμερικανικού κολοσσού IBM είχαν παρουσιάσει μια νέα τεχνική κατά την οποία, τα μικροτσίπ πυριτίου στους υπολογιστές θα μπορούν μελλοντικά να αντικατασταθούν από τσιπ αποτελούμενα από νανοσωλήνες άνθρακα, κάνοντας έτσι τις ηλεκτρονικές συσκευές μικρότερες και αισθητά ελαφρύτερες από ό,τι είναι σήμερα.