Αμερικανική εταιρεία που ασχολείται με την ανάπτυξη τεχνητού κρέατος ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει στα εργαστήρια και τεχνητό δέρμα από το οποίο θα μπορούν να κατασκευαστούν ενδύματα. Σύμφωνα με τα στελέχη της Modern Meadow τα δερμάτινα ρούχα… εργαστηρίου θα βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων μέσα στην προσεχή πενταετία.

Εργαστηριακό δέρμα

Οι ερευνητές της Modern Meadow ανέπτυξαν μια επαναστατική μέθοδο δημιουργίας τεχνητού δέρματος. Το πρώτο βήμα είναι η συλλογή εκατομμυρίων κυττάρων από μια αγελάδα μέσω βιοψίας. Τα κύτταρα αυτά τοποθετούνται σε ένα βιοαντιδραστήρα για να αναπτυχθούν. Στη συνέχεια οι ερευνητές διαστρωματώνουν τα κύτταρα ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα η ένωσή τους. Επόμενο στάδιο είναι η τοποθέτηση των στρωμάτων από κύτταρα ξανά στον βιοαντιδραστήρα για να «ωριμάσουν».

Τα κύτταρα λαμβάνουν τροφή για μερικές εβδομάδες και κάποια στιγμή η τροφοδοσία τους διακόπτεται. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο ιστός του δέρματος μετατρέπεται σε «πετσί» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή ενδυμάτων ενώ οι ιστοί των μυών και των λίπους συλλέγονται για να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία κρέατος.

«Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα μας δεν είναι η δημιουργία τεχνητού κρέατος αλλά η κατασκευή τεχνητού δέρματος. Βασική αιτία για αυτή την επιλογή μας είναι ότι η δημιουργία τεχνητού δέρματος είναι πιο απλή από εκείνη του τεχνητού κρέατος» αναφέρει ο Αντρας Φοργκακσέις, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Modern Meadow. Ενας ακόμη λόγος που σε πρώτη τουλάχιστον φάση η εταιρεία στρέφεται προς το τεχνητό δέρμα και όχι στο κρέας είναι οι αντιδράσεις που υπάρχουν από διάφορες πλευρές για τη δημιουργία εργαστηριακού κρέατος. Αντίθετα η δημιουργία δερμάτινων ρούχων για την κατασκευή των οποίων δεν θα απαιτείται η θανάτωση ζώων βρίσκει μεγαλύτερη κοινωνική και εμπορική απήχηση.