Στις νότιες ακτές της Αργεντινής, στην Παταγονία, ζει ένα είδος κορμοράνων (Phalacrocorax atriceps) με εντυπωσιακές ικανότητες. Οι αυτοκρατορικοί κορμοράνοι όπως έχει ονομαστεί αυτό το είδος είναι εξαιρετικοί δύτες. Βουτάνε με ταχύτητα μέσα στο νερό και καταδύονται σε αρκετό βάθος αναζητώντας τροφή. Για πρώτη φορά υπάρχει οπτικό υλικό από την κατάδυση ενός αυτοκρατορικού κορμοράνου αφού ομάδα ερευνητών τοποθέτησε στη πλάτη ενός εξ αυτών μια κάμερα η οποία κατέγραψε τη σούπερ βουτιά.

Η μελέτη

Ερευνητές της οργάνωσης WCS (Wildlife Conservation Society) σε συνεργασία με ειδικούς του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας της Αργεντινής θέλησαν να μελετήσουν τους αυτοκρατορικούς κορμοράνους.

Για αυτό τον λόγο έχουν τοποθετήσει σε 400 κορμοράνους τσιπάκια παρακολούθησης, κάμερες και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα. Στόχος τους είναι να διαπιστώσουν τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους και να μελετήσουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Οι γνώσεις που θα αποκτήσουν θα συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και στρατηγικών για την επιβίωση του είδους, οι πληθυσμοί του οποίου έχουν μειωθεί σημαντικά.

Το βίντεο

Στην περιοχή Punta Leon, μια παράκτια περιοχή στην Παταγονία ζουν σε συνθήκες προστασίας 3.5 χιλιάδες ζευγάρια αυτοκρατορικών κορμοράνων. Κάποιοι εξ αυτών ανήκουν στην ομάδα των 400 κορμοράνων που παρακολουθούνται από τους ερευνητές. Ενας από αυτούς έφερε μια μικροκάμερα στη πλάτη του όταν έκανε μια φοβερή κατάδυση. Το σχετικό βίντεο έδωσαν οι ερευνητές στη δημοσιότητα.

Ο κορμοράνος εισέρχεται με ταχύτητα μέσα στο νερό και μέσα σε 40 δευτερόλεπτα φτάνει στον πυθμένα της θάλασσας σε βάθος 50 μέτρων. Το πτηνό παρέμεινε εκεί για 80 δευτερόλεπτα αναζητώντας τροφή καταφέρνοντας τελικά να αρπάξει ένα μεγάλο ψάρι πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Ο κορμοράνος μετά από 40 δευτερόλεπτα αναδύθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας όπου και απόλαυσε το γεύμα του.