Mια προέκδοση του νέου Office παρουσίασε στις 16 Ιουλίου, ο επικεφαλής της Microsoft, Στιβ Μπάλμπερ. To Microsoft Office Customer Preview, με το Word, το PowerPoint, το Excel, το OneNote και το Outlook είναι διαθέσιμο για κατέβασμα. Η πρόσβαση στο νέο Office θα παρέχεται υπό μορφή συνδρομητικής διαδικτυακής υπηρεσίας, θα ανταποκρίνεται σε εντολές αφής και θα είναι κοινωνικό.

Στην νέα έκδοση της σουίτας εφαρμογών γραφείου, ο χρήστης θα μπορεί να εκτελεί λειτουργίες με την αφή, όπως την ανάγνωση εγγράφων ή την προβολή παρουσιάσεων (swipe, pinch, zoom). Επίσης, θα υποστηρίζει την εισαγωγή κειμένου με stylus, για την συγγραφή σημειώσεων και την επιλογή λειτουργιών. Έτσι, ο χρήστης θα μπορεί να απαντά χειρόγραφα σε e-mail, τα οποία θα μετατρέπονται αυτόματα σε πληκτρολογημένο κείμενο, ενώ το πενάκι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης σε παρουσιάσεις του PowerPoint, για ζωγραφική ή ως γόμα. Επίσης, το Word θα μπορεί να επεξεργάζεται αρχεία PDF και να τα αποθηκεύει στο δημοφιλές φορμά της Adobe.

Σε περιβάλλον Windows 8, το Office περιλαμβάνει το OneNote και το Lync δύο εφαρμογές που αξιοποιούν τον χειρισμό του Office με την αφή, ιδιαίτερα σε tablet. Όπως φαίνεται η Microsoft αποδίδει ιδιαίτερη αξία στην παρουσία του λογισμικού της στα tablet και ανακοίνωσε ότι ταμπλέτες με Windows RT -την έκδοση των Windows 8 για tablet αρχιτεκτονικής ARM- θα φέρουν την έκδοση Office Home and Student 2013 RT, η οποία περιέχει νέες εκδόσεις των Word, Excel, PowerPoint και OneNote. Το δικό της tablet, το Microsoft Surface θα συνοδεύεται επίσης από αυτή την έκδοση του νέου Office.

Office στο «σύννεφο»

Η προεπιλογή για την αποθήκευση αρχείων στο νέο Office θα είναι το Skydrive. Εντούτοις, θα παραμένουν διαθέσιμα εκτός σύνδεσης και το περιεχόμενό τους θα συγχρονίζεται σε κάθε επανασύνδεση.

Επίσης, το νέο Office δανείζεται έναν όρο γνωστό από την κινητή τηλεφωνία, το roaming ή περιαγωγή. Χάρη σε αυτό, οι προσωπικές τους ρυθμίσεις, τα πρότυπα εγγράφων, το εμπλουτισμένο λεξικό θα ακολουθούν τους εισηγμένους χρήστες στην υπηρεσία του νέου Office . Ακόμα, το λειτουργικό θα θυμάται σε ποιο σημείο του εγγράφου ο χρήστης έκλεισε το αρχείο, επιτρέποντάς του την επιστροφή σε αυτό με ένα κλικ.

Αντί συνδρομής, οι χρήστες του Office θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές του από οποιοδήποτε PC με Windows (streaming εφαρμογών), μια υπηρεσία που η Microsoft ονομάζει Office on Demand.

Τέλος, η Microsoft ανακοίνωσε ότι το νέο Office θα παρέχεται υπό μορφή συνδρομητικής διαδικτυακής υπηρεσίας. Με κάθε συνδρομή, οι χρήστες θα αποκτούν αυτόματα τις αναβαθμίσεις των εφαρμογών και λεπτά ομιλίας σε όλον τον κόσμο μέσω της τηλεφωνίας VoIP από το Skype, και επιπλέον αποθηκευτικό χώρο στο Skydrive. Οι συνδρομητές αποκτούν την δυνατότητα πολλαπλής εγκατάστασης του Office «για όλα τα μέλη της οικογένειας» και σε διαφορετικές συσκευές.

Social Office

H Microsoft αξιοποιεί άμεση το Yammer, μια υπηρεσία που εξαγόρασε πρόσφατα, για να επιτρέψει την συνεργασία στην δημιουργία εγγράφων -απαιτείται δωρεάν εγγραφή στην υπηρεσία για την άμεση αξιοποίηση των λειτουργιών κοινωνικής δικτύωσης στο νέο Office.

Οι συνδρομητές του Office θα μπορούν να «ακολουθούν» άλλους χρήστες, ομάδες και δικτυακούς τόπους στο SharePoint, να ενσωματώνουν φωτογραφίες, βίντεο και περιεχόμενο από το Office στη «ροή της δραστηριότητάς τους» (activity feed).

Επίσης, το κοινωνικό Office περιλαμβάνει την κάρτα των Επαφών, με φωτογραφία, status update, στοιχεία επικοινωνίας και activity feed από το Facebook και το LinkedIn. Επίσης, το νέο Office θα συνοδεύεται από το Skype και θα δίνει κάθε μήνα 60 λεπτά δωρεάν ομιλίας σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Συνδρομητικά προγράμματα για το Office

Η ανακοίνωση των συνδρομητικών προγραμμάτων για το νέο Office θα γίνει το φθινόπωρο του 2012. Ωστόσο, ο Στήβεν Μπάλμερ αναφέρθηκε σε τρεις νέες συνδρομητικές υπηρεσίες για το Office 365, στις οποίες θα περιλαμβάνονται οι εκδόσεις 2013 των εφαρμογών του νέου Office, δηλαδή του Word, του Excel, του PowerPoint, του OneNote, του Outlook, του Publisher και της Access.

Οι τρεις συνδρομητικές υπηρεσίες που ανακοινώθηκαν είναι:

Οffice 365 Home Premium (με 20 GB επιπλέον στο SkyDrive και 60′ κλήσεις παγκοσμίως μέσω Skype το μήνα)

Office 365 Small Business Premium για μικρές επιχειρήσεις (επαγγελματικό email, μοιραζόμενα ημερολόγια, εργαλεία για την διαχείριση δικτυακών τόπων και υποστήριξη βιντεοδιασκέψεων σε ποιότητα HD).

Office 365 ProPlus για μεγάλες επιχειρήσεις

Η customer preview του νέου Office είναι διαθέσιμη στην διεύθυνση http://office.com/preview