Απόλυτα πετυχημένη ήταν η δοκιμαστική πτήση του Transition, ενός οχήματος που μπορεί να κινείται ως ένα συμβατικό αυτοκίνητο αλλά και ως ένα αεροπλάνο. Δοκιμαστικές πτήσεις του οχήματος είχαν γίνει και στο παρελθόν αλλά αυτή ήταν η πιο σημαντική αφού ολοκλήρωσε μια πλήρη διαδρομή. Το όχημα πέταξε για οκτώ λεπτά σε ύψος 450 μέτρων χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο

Το Transition αποτελεί δημιουργία της αμερικανικής εταιρείας Terrafugia. Όταν κάποιος κινείται στον δρόμο με αυτό το μόνο που έχει να κάνει για να το μετατρέψει σε αεροσκάφος είναι να πατήσει ένα κουμπί. Μέσα σε διάστημα 15 δευτερολέπτων τα φτερά, η ουρά και τα υπόλοιπα πτητικά συστήματα του οχήματος θα έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Στον δρόμο το όχημα μπορεί να κινείται με μέγιστη ταχύτητα τα 110 χλμ/ώρα και έχει αυτονομία καυσίμων για περίπου 1.400 χλμ. Ως αεροσκάφος το Transition μπορεί να πιάνει ταχύτητες 200 χλμ/ώρα ενώ η αυτονομία του είναι περίπου 900 χλμ. Η τιμή του είναι αρκετά υψηλή αφού κοστίζει 279 χιλιάδες δολάρια, αλλά η Terrafugia ανακοίνωσε ότι έχει ήδη δεχθεί εκατό παραγγελίες από επίδοξους οδηγούς-πιλότους.

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας η εκπαίδευση για την οδήγηση-πιλοτάρισμα του Transition είναι σχετικά απλή και με 20 ώρες πτήσης ο κάτοχος του θα μπορεί να περάσει τα τεστ για να πάρει την άδεια για να το χρησιμοποιεί.

Η Terrafugia ευελπιστεί ότι μετά και την τελευταία πετυχημένη δοκιμαστική πτήση του Transition οι διαδικασίες έκδοσης άδειας πώλησής του από τις αρμόδιες Αρχές θα επιταχυνθούν και υπολογίζει ότι του χρόνου το όχημα θα αρχίσει να κυκλοφορεί στους δρόμους αλλά και τους αιθέρες των ΗΠΑ.