Ερευνητές στον Καναδά δημιούργησαν μια επαναστατική μπαταρία που μπορεί να ενσωματώνεται μέσα σε υφάσματα από τα οποία θα δημιουργηθούν ρούχα. Εκείνοι που θα φορούν τα ρούχα με την εμφυτευμένη μπαταρία δεν θα ανησυχούν για την αυτονομία των ηλεκτρονικών τους συσκευών αφού θα μπορούν να φορτίζουν το κινητό τους τηλέφωνο ή το iPod τους βάζοντάς το στην τσέπη ενός τέτοιου ρούχου.

Η ρουχο-μπαταρία

Ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Μόντρεαλ «στρίμωξαν» έναν στέρεο ηλεκτρολύτη (οξείδιο πολυαιθυλενίου) ανάμεσα σε μια κάθοδο λιθίου-φωσφορικού σιδήρου και μια άνοδο λιθίου τιτανίου. Όλα αυτά είναι θερμοπλαστικά υλικά που υπό συνθήκες μέτριας θερμοκρασίας αποκτούν ελαστικότητα.

Το θερμοπλαστικό «σάντουιτς» των ερευνητών οδήγησε στη δημιουργία ενός υλικού που μοιάζει με τεχνητή δερμάτινη ύλη. Οι ερευνητές τέντωσαν το νέο υλικό τόσο ώστε να φτιάξουν λεπτές λωρίδες από αυτό τις οποίες μετά έπλεξαν μέσα βαμβακερά υφάσματα. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αγώγιμα νήματα για να ενώσουν αυτά τα κομμάτια του υλικού που θα λειτουργούσαν τελικά ως μπαταρίες. Το τελικό προϊόν χρησιμοποιήθηκε για να παρέχει ενέργεια σε λαμπάκια LED. «Είναι η πρώτη 100% φορετή μπαταρία ιόντων λιθίου που δεν χρησιμοποιεί υγρούς ηλεκτρολύτες» αναφέρει ο Μαξίμ Σκορομπογκάτι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι εφαρμογές

Σύμφωνα με τους ερευνητές το υλικό αυτό με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να παρέχει εκατοντάδες βολτ κάτι που αν επαληθευθεί σημαίνει ότι το υλικό μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στην παροχή ενέργειας σε συσκευές πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα συσκευές εκπομπής σήματος κινδύνου ή ακόμη και φορητούς απινιδωτές που μπορούν να σώσουν ζωές. Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει την προσπάθειά της έχοντας θέσει ως νέο στόχο να κάνει την τεχνολογία της αδιάβροχη ώστε να μπορούν τα ρούχα-μπαταρίες να πλένονται χωρίς να χάνουν τις ιδιότητες τους. Σε πρώτη φάση αναμένεται να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία σε αξεσουάρ όπως τσάντες, σάκους και φορητές ιατρικές συσκευές. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the Electrochemical Society.