Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ δημιούργησαν ένα υλικό το οποίο αν μπει ως επίστρωση πάνω σε πλαστικά αντικείμενα μεταβάλλει το χρώμα τους ανάλογα με τη γωνία από την οποία τα κοιτάζει κάποιος. Επίσης σε πλαστικά αντικείμενα που είναι εύκαμπτα η επίστρωση προκαλεί μεταβολή των χρωμάτων τους όταν τα αντικείμενα τεντωθούν.

Πολύχρωμο πολυμερές

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα πολυμερές που περιέχει μια διάταξη από μικροσκοπικά σφαιρίδια τα οποία, λειτουργώντας ως ένας κρύσταλλος, προκαλούν αλλαγή των χρωμάτων μέσω της διάθλασης των φωτός. Έτσι ανάλογα με τη γωνία που βλέπει κάποιος το αντικείμενο το βλέπει και με διαφορετική απόχρωση. Όσον αφορά το τέντωμα, οι μεταβολές του χρωματισμού προκαλούνται από τη μετατόπιση που προκαλεί το τέντωμα στα σφαιρίδια αυξομειώνοντας τις αποστάσεις μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι εφαρμογές του υλικού που δημιούργησαν είναι πολλές. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο της μόδας αφού διάφοροι σχεδιαστές ζητούν να δουν και να πειραματιστούν με το νέο υλικό για τη δημιουργία ενδυμάτων. Άλλος τομέας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το υλικό είναι σε συστήματα ανίχνευσης παραχαραγμένων ή πλαστών αντικειμένων.