Μια νέα μεγάλη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όλες τις προηγούμενες που έχουν δείξει ότι στους ωκεανούς και τα θαλάσσια οικοσυστήματα λαμβάνουν χώρα πολύ σοβαρές μεταβολές εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Η νέα έρευνα αποτελεί επεξεργασία στοιχείων και δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία 13 χρόνια και συμμετείχαν σε αυτή 17 επιστημονικά ινστιτούτα δέκα ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών . Η έρευνα καταγράφει την μεγαλύτερη μετανάστευση θαλασσίων ειδών στον πλανήτη εδώ και δύο εκατομμύρια έτη!

Σούπερ μετανάστευση

Εκατοντάδες επιστήμονες που μετέχουν στον ερευνητικό πρόγραμμα Climate Change and European Marine Ecosystems Research αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα που έχει βιώσει ο θαλάσσιος κόσμος τα τελευταία δύο εκατομμύρια έτη.

Υπεύθυνες για αυτή την εξέλιξη είναι οι κλιματικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον πλανήτη και ειδικότερα η αύξηση της θερμοκρασίας η οποία υποχρεώνει πολλά είδη να εγκαταλείψουν τις περιοχές που ζουν εδώ και εκατοντάδες ή και εκατομμύρια χρόνια και να μετακινηθούν σε άλλες με φιλικότερες για αυτά συνθήκες. Σύμφωνα με τους ερευνητές μεταναστεύουν όλες οι κατηγορίες των θαλάσσιων οργανισμών από μονοκύτταρα φύκη μέχρι και φάλαινες που μετακινούνται ακόμη και σε άλλους ωκεανούς.

Το φύκος θαλασσοπόρος

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις μετανάστευσης είναι ένα μονοκύτταρο φύκος που εντοπίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Το συγκεκριμένο φύκος είχε εγκαταλείψει τον Ατλαντικό πριν από 800 χιλιάδες χρόνια και ζούσε έκτοτε μόνιμα στον Ειρηνικό ωκεανό.
Το λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό κύκλο επέτρεψε στο φύκος να μετακινηθεί και μάλιστα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη μετανάστευση οποιουδήποτε είδους που έχει λάβει χώρα μέσω της Αρκτικής στην σύγχρονη ιστορία του πλανήτη. Την αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά ως την πρώτη «υπερ-Αρκτική μετανάστευση».

Το ίδιο αρκτικό μονοπάτι ακολουθούν σύμφωνα με τους επιστήμονες και πολλά είδη ψαριών αλλά και φάλαινες που εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας περνούν από τον Ειρηνικό ωκεανό στις βορειότερες περιοχές του Ατλαντικού αναζητώντας πιο ψυχρά νερά.
Μια γκρι φάλαινα έκανε το ίδιο δρομολόγιο με το φύκος και από τις παράκτιες περιοχές της Αλάσκας στον Ειρηνικό Ωκεανό βρέθηκε στην απέναντι πλευρά στην ακτές της Γροιλανδίας. Επίσης στις θαλάσσιες περιοχές της Μ.Βρετανίας έχουν εντοπιστεί τον τελευταίο καιρό δηλητηριώδεις μέδουσες αλλά και τοξικά φύκη που μέχρι τώρα ζούσαν σε υποτροπικές περιοχές στο νότιο ημισφαίριο.

Απειλείται η Βαλτική Θάλασσα
Εκτός από την μετανάστευση ειδών η έρευνα καταγράφει και άλλες μεταβολές που συμβαίνουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς οι οποίες επηρεάζουν τα τοπικά οικοσυστήματα. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν συνεχιστούν οι κλιματικές αλλαγές με αυτό τον ρυθμό σύντομα η Βαλτική θάλασσα θα μετατραπεί σε μια λεκάνη φρέσκου νερού αφού μειώνονται συνεχώς τα επίπεδα αλατότητας.
Η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει το τελικό χτύπημα στους πληθυσμούς των θαλάσσιων οργανισμών της περιοχής που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την εντατική αλιεία αλλά και την μόλυνση.