Ερευνητές στην Αυστραλία έδωσαν στα ρομπότ την ευκαιρία να αναπτύξουν δική τους γλώσσα προκειμένου να διευκολυνθούν στην πλοήγηση στον χώρο και να συννενοούνται μεταξύ τους. Τα ρομποτάκια Lingodroids τα κατάφεραν μια χαρά! Ανέπτυξαν δικό τους αυτοσχέδιο λεξιλόγιο πολύ αποτελεσματικό στη μεταξύ τους επικοινωνία.

Η ρομποτική γλώσσα

Ερευνητέςτου Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ με επικεφαλής την Ρουθ Σούλτζ κατασκεύασαν μια ομάδα ρομπότ που τα ονόμασαν Lingodroids (γλωσσο-ανδροειδή σε ελεύθερη μετάφραση). Τα ρομπότ αυτά κινούνται με ρόδες, διαθέτουν μια κάμερα, ένα αποστασιόμετρο λέιζερ και ένα σόναρ χαρτογράφησης του χώρου. Οι ερευνητές τοποθέτησαν επίσης στα ρομπότ ένα μικρόφωνο και ηχεία ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και τα άφησαν σε έναν λαβύρινθο περιμένοντας να δουν αν και πώς θα καταφέρουν να βρουν τον δρόμο τους.

Τα Lingodroids αρχικά χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό τους χαρτογράφησαν το χώρο και στην συνέχεια σε κάθε περιοχή έδιναν ένα ξεχωριστό όνομα σχηματίζοντας λέξεις με τυχαίους συνδυασμούς συλλαβών. Για παράδειγμα, τα ρομπότ ονόμασαν το κέντρο του λαβύρινθου «jaya» και αφού συμφώνησαν γι αυτήν την ονομασία, συνέχισαν την ονοματοδοσία και στις άλλες περιοχές του χώρου με την ίδια μέθοδο δημιουργώντας έτσι στην ουσία τελικά ένα δικό τους λεξιλόγιο.

Αψογη συνεργασία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που αντέδρασαν τα ρομπότ μέσα στον λαβύρινθο και το πώς συνεργάστηκαν. Όταν ένα ρομπότ συναντούσε κάποιο άλλο επικοινωνούσαν και αντάλλασσαν πληροφορίες για το τι είχαν δει και ανακαλύψει στην πορεία τους. Στην συνέχεια τα ρομπότ άρχισαν να ανταλάσσουν προτάσεις για ονόματα καταλήγοντας σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

«Αποφασίσαμε να επιτρέψουμε στα ρομπότ να αναπτύξουν το δικό τους λεξιλόγιο επειδή η ανθρώπινη γλώσσα είναι φορτωμένη με μεγάλο όγκο πληροφοριών τις οποίες τα ρομπότ είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσουν. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας ώστε να εκπαιδεύσουμε τα ρομπότ έτσι ώστε να κατανοούν πιο περίπλοκες έννοιες» δήλωσε στο BBC η Σουλτς.