Μια νέα μορφή τρισδιάστατης τεχνολογίας που δεν απαιτεί τα ειδικά γυαλιά ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Το HR3D, όπως ονομάζεται, αποτελεί την 3D τεχνολογία νέας γενιάς. Σύμφωνα με τους επινοητές της, παρά το γεγονός ότι θυμίζει τη «ζωντανή» εικόνα που προσφέρει η φορητή κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών της Nintendo 3DS, η νέα τεχνολογία καταφέρνει να περάσει ένα βήμα μπροστά, βελτιώνοντας τυχόν ποιοτικές αδυναμίες που έχουν σχέση με τη φωτεινότητα της εικόνας και την ενεργειακή κατανάλωση.
Η έξυπνη τεχνολογία αφορά συσκευές με δύο αντικριστές οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD) και λειτουργεί με τη βοήθεια μιας αόρατης «μάσκας», η οποία ρυθμίζει τις δύο οθόνες ώστε η εικόνα τους να προβάλλεται σε πραγματικό χρόνο. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα μια καθαρότερη τρισδιάστατη εικόνα, χωρίς την ανάγκη δυνατού οπίσθιου φωτισμού.

Το ΗR3D θα μπορούσε να προσφέρει τη λύση στις φορητές παιχνιδομηχανές τριών διαστάσεων, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η καινοτόμος τεχνολογία χρήζει περαιτέρω βελτιώσεων, καθώς για την ώρα παραμένει απαγορευτικά ακριβή.

Ηλιακή ξαπλώστρα hi-tech!

Μας επιτρέπει να ξαπλώσουμε, να χαλαρώσουμε στη σκιά και να φορτίσουμε τις ηλεκτρικές συσκευές μας. Η ενεργειακή ξαπλώστρα Soft Rocker γεμίζει τις μπαταρίες της και στη συνέχεια εκείνες των γκάτζετ μας με τη βοήθεια του ηλίου.

H πρωτοποριακή κατασκευή των φοιτητών Αρχιτεκτονικής του ΜΙΤ, σε σχήμα δακρύου, φέρει στο επάνω μέρος φωτοβολταϊκά ισχύος 35 Watt που τροφοδοτούν μια μπαταρία. Ετσι, παράλληλα με τη χαλάρωσή τους οι χρήστες μπορούν να φορτίσουν τις αγαπημένες τους συσκευές, συνδέοντάς τες απλά στις ενσωματωμένες θύρες USB που υπάρχουν στο μπροστινό μέρος της φουτουριστικής ξαπλώστρας.

Επιπλέον, ένας ειδικός μηχανισμός στη βάση της πρωτοποριακής καρέκλας επιτρέπει στον χρήστη να λικνίζεται ελαφρά μπρος-πίσω, ενώ παράλληλα μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική.

WiFi hotspot σε… τέσσερις τροχούς

Τον τρόπο να μετατρέπει τα οχήματά της σε σημεία ασύρματης σύνδεσης βρήκε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford. Ο λόγος για το Ford SYNC, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο 2012.
Οπως ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία, το μοντέλο Ford Focus του επόμενου έτους αναμένεται να μεταμορφωθεί σε κινούμενο.. WiFi hotspot, επιτρέποντας στους επιβάτες να έχουν ασύρματη πρόσβαση στο Internet. Ως τώρα παρόμοιες υπηρεσίες παρέχονταν σε πολύ ακριβά μοντέλα. Τώρα όμως, όπως όλα δείχνουν, το σκηνικό της εν κινήσει δικτύωσης μάλλον θα αλλάξει επεκτείνοντας την ασύρματη δικτύωση και στις απλές εκδόσεις.
Το Ford SYNC θα προσφέρει σύνδεση WiFi ως και σε πέντε συσκευές, ενώ το βασικό λογισμικό θα επιδέχεται αναβαθμίσεις προκειμένου το όλο σύστημα να παραμένει πάντοτε ενημερωμένο και συμβατό με νέα γκάτζετ.
«Γνωρίζαμε εξαρχής ότι η λύση συνδεσιμότητας που προτείνουμε οφείλει να ακολουθεί το γοργό βήμα των τεχνολογικών εξελίξεων και θα πρέπει να επιδέχεται αναβαθμίσεις, έτσι ώστε να παραμένει χρήσιμη όσο διάστημα το συγκεκριμένο όχημα παραμείνει στην ιδιοκτησία κάποιου» εξηγεί ο επικεφαλής ηλεκτρονικών συστημάτων της Ford Κρίστοφ Κελερβέσελ.

Μπλουζάκι-«κιθάρα»

Για όλους όσοι πάντοτε ήθελαν να μάθουν ηλεκτρική κιθάρα αλλά ποτέ δεν το πήραν απόφαση, οι βρετανοί φοιτητές Σχεδίου Λουκ Καν και Γουόρεν Φόβελ, από το Πανεπιστήμιο του Σουόνσι, δημιούργησαν ένα μπλουζάκι ικανό να μεταμορφώσει τον κάτοχό του σε… Τζίμι Χέντριξ.

Το μπλουζάκι Air Guitar φέρει στο μπροστινό μέρος του το σχέδιο μιας κιθάρας, η οποία με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και ενός ειδικού λογισμικού μπορεί να γεμίσει τον χώρο με μελωδικούς ήχους.
Το μυστικό κρύβεται στην τεχνολογία γραμμωτού κώδικα (barcode) που βρίσκεται ενσωματωμένη στον λογότυπο στο κέντρο της υφασμάτινης κιθάρας. Οταν ο χρήστης στέκεται απέναντι από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, και συγκεκριμένα απέναντι από μια webcam, καταγράφονται οι κινήσεις των χεριών του, οι οποίες στη συνέχεια μέσω του μουσικού λογισμικού μεταφράζονται σε νότες.

Η εταιρεία FauvelKhan Design, του ενός εκ των δύο σχεδιαστών, έχει ήδη καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Οπως αναφέρουν οι δύο νεαροί, επόμενος στόχος τους μετά την κατοχύρωση της πατέντας του «έγχορδου» T-shirt είναι η διάθεσή του στην αγορά, σε συνδυασμό με δισκογραφικές συλλογές ή με την προώθηση συναυλιών γνωστών καλλιτεχνών.