Αινιγματικές και άκρως εντυπωσιακές ήταν οι ερασιτεχνικές φωτογραφίες υποθαλάσσιας ζωής που ξεχώρισαν στον φετινό διαγωνισμό φωτογραφίας (Annual Underwater Photography Contest) της Σχολής Θαλάσσιας και Ατμοσφαιρικής Επιστήμης Rosenstiel (RSMAS), του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στις ΗΠΑ.

Τον τίτλο της «Καλύτερης Φωτογραφίας» έλαβε εκείνη του γερμανού Τομπίας Φρίντριχ, που τράβηξε στο Μάρσα Αλάμ, στην Αίγυπτο και απεικονίζει δύο παιχνιδιάρικους διάφανους γωβιούς με έντονα μοβ μάτια και μέγεθος μικρότερο των δυόμισι εκατοστών.

«Η νικήτρια φωτογραφία τα έχει όλα: μοναδική ισορροπία και απόλυτη συμμετρία» σχολίασε ο Μίρον Γουάνγκ, ένας εκ των κριτών του διαγωνισμού. «Οι διάφανοι γωβιοί είναι πραγματικά θεαματικοί».

Αντίστοιχα, την πρώτη θέση κατάφερε να κατακτήσει ο βρετανός Μάικλ Γκάλαχερ, με το πορτρέτο ενός μικροσκοπικού κόκκινου πυγμαίου ιππόκαμπου που παίζει κρυφτό πίσω από κόκκινα κοράλλια. Η πανομοιότυπη εμφάνισή του με εκείνη της αποικίας των πολυπόδων του χαρίζει προστασία από τους εχθρούς.

Τη δεύτερη θέση – και χωρίς δεύτερη σκέψη – κατέλαβε η «ζωντανή» φωτογραφία του ισπανού Ζορντί Μπενιτέθ και ενός «πανκ» θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα του είδους Nudibranch.

Ανάμεσα στα υποθαλάσσια έργα τέχνης που διακρίθηκαν είναι η φωτογραφία ενός κίτρινου ψαριού-«φούσκα», το λεγόμενο Chilomycterus antillarum, η λήψη της οποίας πραγματοποιήθηκε από την αμερικανή Σούζαν Μίαρς, στο Ριβιέρα Μπιτς, στη Φλόριντα.

Ο βέλγος Λικ Ρούμαν απαθανάτισε έναν βάτραχο και τον αντικατοπτρισμό του στην επιφάνεια του νερού μιας λίμνης, και ένα κοπάδι από σουπιές κατά την διαδικασία του ζευγαρώματος στα νερά της Ολλανδίας.

Ακόμη, διακρίθηκαν οι φωτογραφίες του Ντέιβιντ Μπάριο Κολόνγκουες από την Ισπανία και της Τζάκι Κάμπελ από την Ιρλανδία. Στην πρώτη, μια τρυγόνα ξεπροβάλλει ανάμεσα σε φλογερούς καρδινάλιους, ενώ στη δεύτερη ένα κοπάδι μπαρακούντα κολυμπά λίγο κάτω από την επιφάνεια της Ερυθράς Θάλασσας, στο Σουδάν.

Βασικός κανόνας διάκρισης των συμμετεχόντων είναι να μην είναι επαγγελματίες φωτογράφοι, δηλαδή τα κέρδη τους από την δημιουργική ενασχόλησή τους να μην ξεπερνούν το 20% του συνολικού τους εισοδήματος. Η επιτροπή του διαγωνισμού εξέτασε φέτος περί τις 600 φωτογραφίες από 20 χώρες.