Η παγκόσμια πρώτη παρουσίαση της συνολικής ανάγνωσης των επιγραφών του Μηχανισμού των Αντικυθήρων θα λάβει χώρα σήμερα το βράδυ. Ειδικότερα, η Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της δεκαετούς προσπάθειάς της σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου, στον Πειραιά.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό που θα έχει την ευκαιρία να ακούσει από τους ειδικούς ποιό είναι ακριβώς το περιεχόμενο των επιγραφών. Νωρίτερα, σήμερα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι μετά το πέρας της ανάγνωσης και των 3.400 χαρακτήρων επαληθεύτηκαν οι αρχικές τους εκτιμήσεις.

Ετσι, δεν χωρεί πια καμιά αμφιβολία ότι ο Μηχανισμός δημιουργήθηκε τον 1ο π.Χ αιώνα και πως τα 30 γρανάζια του επιτρέπουν αφενός την αναπαράσταση της κίνησης των ουρανίων σωμάτων και αφετέρου δημιουργούν ένα ημερολόγιο το οποίο επιτρέπει την πρόβλεψη των εκλείψεων. Τέλος, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επιγραφές του μηχανισμού (οι οποίες αποτελούν ένα είδος συνοδευτικού εγχειριδίου που σχετίζεται με τη λειτουργία του οργάνου και με τις αστρονομικές γνώσεις που αυτό εμπεριέχει), ανήκουν σε δύο συγγραφείς, γεγονός που είναι δηλωτικό της ύπαρξης εργαστηρίων τα οποία ασχολούνταν με τη δημιουργία τέτοιων αντικειμένων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα υπάρχοντα θραύσματα δεν αποτελούν το σύνολο του Μηχανισμού και πως βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια της της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για την ανεύρεση και ανάσυρση άλλων που βρίσκονται ακόμη στο βυθό των Αντικυθήρων.

Συνδιοργανωτές της αποψινής εκδήλωσης είναι το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, η Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και οι εκδότες του διεθνούς διεπιστημονικού περιοδικού «Almagest», στο οποίο δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της έρευνας.