Πριν από περίπου ένα μήνα χάκερ κατάφεραν να υποκλέψουν τα αρχεία του δημοφιλέστερου site «γνωριμιών για παντρεμένους» στον κυβερνοχώρο, του Ashley Madison. Οι χάκερ δημοσιοποίησαν τελικά κάθε είδους στοιχεία όπως διευθύνσεις e-mail, αριθμούς πιστωτικών καρτών κ.α των χρηστών του site προκαλώντας παγκόσμιο σάλο. Δύο ειδικοί δίνουν απαντήσεις για τις αιτίες που έκαναν το χέρι εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων να κάνουν κλικ στο συγκεκριμένο ή άλλα παρόμοια sites.

Τι ψάχνουν;

Η Πέπερ Σβάρτζ καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον και η καθηγήτρια Ντουέιν Γουέλτς που ειδικεύεται σε θέματα διαπροσωπικών σχέσεων φωτίζουν τους βασικούς λόγους που οδηγούν κάποιον στο να αναζητήσει εξωσυζυγικές περιπέτειες. Σύμφωνα με τις δύο ειδικούς δύο είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν κάποιον σε ένα site γνωριμιών για παντρεμένους. Ο ένας λόγος είναι η ρουτίνα, η «βαρεμάρα» που βιώνει κάποιος στην σχέση του και ο άλλος η αναζήτηση συναισθηματικής στήριξης.

Ο πρώτος λόγος σύμφωνα πάντα με τις δύο ειδικούς αφορά άτομα που δεν είναι ευχαριστημένα με την σεξουαλική τους ζωή. «Τα άτομα αυτά βρίσκονται σε μια σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα και θέλουν να βιώσουν ξανά την έξαψη μιας νέας ενδιαφέρουσας γνωριμίας χωρίς να αναζητούν απαραίτητα νέο ερωτικό σύντροφο» αναφέρει η Γουέλτς. Την εξήγηση αυτή στηρίζει και ο Ερικ Αντερσον, στέλεχος του Ashley Madison αποκαλύπτοντας ότι οι περισσότερες γυναίκες που επισκέπτονταν το site ήταν ευχαριστημένες από τον γάμο τους, δεν ήθελαν διαζύγιο και δεν αναζητούσαν καν μια περιστασιακή ερωτική σχέση αλλά απλά ήθελαν να νιώσουν την έξαψη μιας νέας γνωριμίας.

«Υπάρχει και μια δεύτερη κατηγορία ατόμων τα οποία δεν είναι ευχαριστημένα μεν στον γάμο τους αλλά παράγοντες όπως η ύπαρξη παιδιών οικονομικοί ή άλλοι λόγοι δεν τους οδηγούν στο δικηγόρο για να καταθέσουν αίτηση διαζυγίου. Αυτά τα άτομα μπαίνουν σε τέτοια sites αναζητώντας συναισθηματική υποστήριξη» αναφέρει η Γουέλτς.