Όσοι αισθάνονται στενοχωρημένοι ή θυμωμένοι καλά θα κάνουν να δυναμώσουν το ραδιόφωνο, καθώς σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, η χαρούμενη μουσική επηρεάζει σημαντικά τη διάθεσή μας.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η συνειδητή αναζήτηση της χαράς μέσα από τη μουσική ή άλλες παρόμοιες τακτικές, θα μπορούσε να οδηγήσει πέρα από τη βελτίωση της διάθεσης και στην ενίσχυση της υγείας και των προσωπικών μας σχέσεων με τους γύρω μας.

Παρόλα αυτά οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι προκειμένου να βιώσουμε την θετική επίδραση της μουσικής θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη θεραπεία της… μελωδίας συνειδητά. Διαφορετικά, σε περίπτωση δηλαδή που η μουσική παίζει στο βάθος χωρίς να δίνουμε σημασία δεν έχει αποτέλεσμα.

«Η μελέτη μας αποδεικνύει το γεγονός ότι η μουσική μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας. Πρόκειται άλλωστε για μια τακτική που υιοθετεί ήδη πολύς κόσμος» εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Γιούνα Φέργκιουσον.

Βάσει των ευρημάτων φάνηκε παρόλα αυτά, ότι η θετική επίδραση της μουσικής εμφανίστηκε ενισχυμένη στην περίπτωση των ατόμων που πίστευαν από την αρχή ότι η ακρόαση χαρούμενων κομματιών θα τους έφτιαχνε τη διάθεση.

Μουσική «βουτιά» στην ευτυχία

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο μελέτες. Στην πρώτη οι συμμετέχοντες κατάφεραν να βελτιώσουν τη διάθεσή τους ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Είχαν την επιλογή να διαλέξουν ανάμεσα στην ακρόαση χαρούμενων κομματιών του συνθέτη Ααρον Κόπλαντ και στην ακρόαση πιο μελαγχολικών κομματιών του συνθέτη Ιγκόρ Στραβίνσκι.

Η δύναμη της μουσικής φάνηκε να λειτουργεί στην περίπτωση των χαρούμενων κομματιών, αλλά μόνο σε όσους είχαν υποβληθεί στην όλη διαδικασία συνειδητά.

Στη δεύτερη μελέτη και μετά από μια μουσική θεραπεία διάρκειας δύο εβδομάδων, οι εθελοντές που πίστεψαν ότι μέσω της μουσικής μπορούσαν να βελτιώσουν τη διάθεσή τους, δήλωναν πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους, οι οποίοι απλώς άκουγαν μουσική χωρίς να καταβάλλουν προσπάθεια να νιώσουν καλύτερα.

«Παρά το γεγονός ότι η αναζήτηση της ευτυχίας μοιάζει με εγωκεντρική κίνηση, από τη μελέτη φαίνεται ότι το συναίσθημα της ευτυχίας συνδέεται άμεσα με μια πιο θετική στάση σε κοινωνικό επίπεδο, καλύτερη υγεία, υψηλότερο εισόδημα και την άντληση μεγαλύτερης ικανοποίησης από τις προσωπικές και κοινωνικές μας σχέσεις» εξηγεί η δρ Φέργκιουσον.

Τα «μελωδικά» ευρήματα παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «The Journal of Positive Psychology».