Όλοι λίγο-πολύ αποδεχόμαστε το γεγονός ότι η ζωή είναι ένα εύθραυστο δώρο που επιφυλάσσει θετικές αλλά και αρνητικές εκπλήξεις. Όπως υποστηρίζουν όμως οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποδεχτούμε ότι κάποια στιγμή μπορεί να μας βρει μια μεγάλη τραγωδία.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές διεξήγαγαν πέντε κύκλους διαδικτυακών δημοσκοπήσεων ώστε να μπορέσουν να δουν κατά πόσο η ψυχική ισορροπία των συμμετεχόντων μπορούσε να επηρεαστεί από το πώς έφερναν στο μυαλό τους παρελθοντικά ή μελλοντικά γεγονότα.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσο πιο εύκολα ανακαλούσαν οι εθελοντές θετικές εμπειρίες από το παρελθόν τους, τόσο πιο χαρούμενοι ήταν. Οι αρνητικές εμπειρίες πάλι έρχονταν στην επιφάνεια δυσκολότερα, οδηγώντας τους στη θλίψη.

Όταν όμως οι συμμετέχοντες καλούνταν να οραματιστούν μελλοντικά γεγονότα, τότε η ένταση των συναισθημάτων ανάμεσα στη χαρά και στη θλίψη ήταν μεγαλύτερη.

«Φως» στο τούνελ

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες είδαν ότι όσο περισσότερο οι εθελοντές οραματίζονταν θετικά γεγονότα που θα μπορούσαν να τους συμβούν στο μέλλον, τόσο πιο ευτυχισμένοι προέβλεπαν ότι θα αισθάνονται. Αντίθετα, όσοι δήλωναν ότι δεν ήταν σε θέση να οραματιστούν ένα λαμπρό μέλλον, αισθάνονταν πολύ άσχημα.

«Με το που μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε καλά πράγματα που μας έχουν ήδη συμβεί, η ζωή μας στο παρόν μοιάζει λιγότερο ευτυχισμένη» εξηγεί ο ερευνητής Εντ Ο’ Μπράιαν.

«Σε ό,τι αφορά το μέλλον, οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι τα δυσάρεστα γεγονότα δεν θα συμβούν στους ίδιους. Όμως δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να εξηγήσουν πού οφείλεται η έλλειψη πιθανοτήτων να τους συμβεί κάτι καλό».

Πάντως, οι θετικές σκέψεις για το μέλλον πρέπει και αυτές να γίνονται με μέτρο. Οι ερευνητές είδαν ότι όταν κάποιος προσπαθεί υπερβολικά να οραματιστεί την ευτυχία του στο μέλλον καταλήγει τελικώς πιο… δυστυχισμένος. «Συγκεκριμένα, όταν κάποιος προσπαθεί να σκεφτεί μια ολόκληρη λίστα από 10 καλά πράγματα που θα μπορούσαν να του συμβούν μπορεί να αισθανθεί πολύ χειρότερα, συγκριτικά με το αν σκεφτόταν δύο καλά πράγματα χωρίς να προσπαθεί ιδιαίτερα».

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Science».