Μπορεί να μην κάνουν καλό στη σιλουέτα μας, ωστόσο τα φαγητά της «παρηγοριάς» φαίνεται ότι κάνουν καλό στην ψυχή μας, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς.

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Science» οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένες τροφές – όπως π. χ. ο πουρές πατάτας, τα μακαρόνια με τυρί, η κοτόσουπα, το ρολό κιμά κ. ά. – μπορούν να καταπολεμήσουν τη μοναξιά.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί όποτε περνάμε δυσκολίες τείνουμε να επιλέγουμε τροφές που μας «ταξιδεύουν» στο κλίμα χαρούμενων οικογενειακών στιγμών που είχαμε βιώσει ως παιδιά.

Το φαγητό καθορίζει τις ανθρώπινες σχέσεις

Στο πλαίσιο της μελέτης, κάποιοι εθελοντές κλήθηκαν να περιγράψουν γραπτώς την εμπειρία ενός καβγά που είχαν με ένα κοντινό τους άτομο _ μια κατάσταση που τους πυροδότησε αισθήματα μοναξιάς. Από τους υπόλοιπους ζητήθηκε να περιγράψουν μια συναισθηματικά ουδέτερη εμπειρία.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από ορισμένους εθελοντές της κάθε ομάδας να περιγράψουν την εμπειρία του να τρώνε ένα φαγητό της «παρηγοριάς» και από άλλους την εμπειρία του να τρώνε ένα καινούργιο φαγητό.

Τέλος, οι ειδικοί ζήτησαν από τους εθελοντές να αξιολογήσουν τα επίπεδα της μοναξιάς που αισθάνονταν.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ένιωθαν ασφάλεια στις οικογενειακές και στις φιλικές τους σχέσεις, καταπολεμούσαν τη μοναξιά τους καταναλώνοντας φαγητά της παρηγοριάς.

«Ανακαλύψαμε ότι τα φαγητά της παρηγοριάς σχετίζονται με τα άτομα του στενού μας περιβάλλοντος» εξηγεί ο ερευνητής Τζόρνταν Τρόισι.

«Η κατανάλωσή τους ή και μόνο η σκέψη τους μας θυμίζει τα άτομα αυτά», προσθέτει, με αποτέλεσμα η διαδικασία αυτή να μας επιφέρει ψυχική ηρεμία.