από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Τα φεγγάρια της ζωής

Οι δορυφόροι εξωπλανητών ίσως είναι ιδανικοί τόποι για την παρουσία της ζωής
Τα φεγγάρια της ζωής
Στους δορυφόρους των εξωπλανητών ίσως κρύβεται η εξωγήινη ζωή
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι επιστήμονες ονόμασαν τους πλανήτες που βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα «εξωπλανήτες» και έτσι ακολούθως οι δορυφόροι των εξωπλανητών έλαβαν την ονομασία «εξωφεγγάρια». Oμάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία χρησιμοποιώντας δεδομένα της αποστολής Kepler, το διαστημικό τηλεσκόπια της οποίας αναζητά εξωπλανήτες, χαρτογράφησε 121 εξωπλανήτες οι οποίοι βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη τους συστήματος στο οποίο βρίσκονται.

Με τον όρο κατοικήσιμη ζώνη οι επιστήμονες αναφέρουν την περιοχή που ένα κοσμικό σώμα είναι σε απόσταση από το μητρικό του άστρο τέτοια ώστε οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτό να μην είναι ούτε πολύ ψυχρές ούτε πολύ θερμές ευνοώντας την παρουσία νερού σε υγρή μορφή, παράγοντας που είναι κρίσιμος για την παρουσίας της ζωής όπως τουλάχιστον εμείς την γνωρίζουμε.

Καθένας από αυτούς τους 121 εξωπλανήτες έχει μέγεθος τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης και οι ερευνητές εκτιμούν ότι καθένας εξ αυτών διαθέτει αρκετούς δορυφόρους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι δορυφόροι αυτοί βρίσκονται σε τέτοια θέση ώστε να συλλέγουν ενέργεια τόσο από το άστρο όσο και από τον πλανήτη τους. Οι επιστήμονες μέχρι τώρα επικεντρώνουν την προσοχή τους στην αναζήτηση ζωής

μόνο σε βραχώδης πλανήτες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι πλανήτες αερίων και μάλιστα οι μεγάλοι διαθέτουν συνήθως αρκετούς δορυφόρους οι οποίοι θα μπορούσαν να άνετα να έχουν συνθήκες φιλικές στην ζωή, πολύ περισσότερο όταν μάλιστα οι πλανήτες (και οι δορυφόροι τους) βρίσκονται εντός της κατοικήσιμης ζώνης.
Αυτό το επιχείρημα ακούγεται λογικό αν σκεφτούμε ότι στο δικό μας ηλιακό σύστημα οι μεγάλοι πλανήτες αερίων όπως ο Δίας και ο Κρόνος διαθέτουν δεκάδες δορυφόρους ο καθένας και ενώ τόσο οι πλανήτες όσο και τα φεγγάρια τους βρίσκονται μακριά από την κατοικήσιμη ζώνη εντούτοις έχουμε ήδη εντοπίσει δύο δορυφόρους, την Ευρώπη (Δίας) και τον Εγκέλαδο (Κρόνος) οι οποίοι διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς και συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες να διαθέτουν κάποιες μορφές ζωής.

«Δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων των γιγάντων αερίων που βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη του συστήματος στο οποίο βρίσκονται. Θα πρέπει να στοχεύσουμε και να μελετήσουμε αυτούς τους πλανήτες με στόχο να αναζητήσουμε τους δορυφόρους τους που μπορεί να έχουν συνθήκες ευνοϊκές στην ζωή. Εμείς θα συνεχίσουμε την συγκεκριμένη έρευνα ώστε να συλλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία με τα οποία θα τροφοδοτήσουμε τους κατασκευαστές τηλεσκοπίων ώστε να μπορούν τα επόμενης γενιάς τηλεσκόπια όχι μόνο να εντοπίζουν τα εξωφεγγάρια που βρίσκονται σε κατοικήσιμες ζώνες αλλά και να γίνεται εφικτή η μελέτη των χαρακτηριστικών τους και να αναζητούνται κάποια ίχνη ζωής σε αυτά» αναφέρει η Μισέλ Χιλ, του Πανεπιστημίου του Νότιου Κουινσλάντ στην Αυστραλία, που είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας.


Φυσική – Διάστημα  περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Εμείς είμαστε η ζωή στο διάστημα! | 29/06/2018 17:32
    Σε λίγα χρόνια η εύρεση ζωής στο διάστημα θα ακούγεται πολύ φυσιολογική και αν το πάρεις και με διαφορετική αντίληψη και δεις-φανταστείς την Γη απο μακριά, θα διαπιστώσεις οτι η μεγαλύτερη απόδειξη για την ζωή στο διάστημα, δεν είναι άλλη απο την Γη, που είναι ένας κοινός πλανήτης με ζωή στο διάστημα, που βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη-goldilocks zone, ενος κοινού άστρου-Ηλιου, σε ένα κοινό Ηλιακό σύστημα, όπου είναι μέσα σε έναν κοινό γαλαξία ονόματι Milky Way, που ανήκει στην γειτονιά-υπερσμήνους γαλαξιών Λανιακέα του, ΑΠΕΡΑΝΤΟΥ ΑΥΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ! Youtube video: NASA Goddard: How to Find a Living Planet
    Andromeda
    απάντηση10