Ένας σάκος που είχε χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανό αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ για να φέρει μαζί του κατά την επιστροφή του στη Γη τα πρώτα δείγματα σκόνης από τη Σελήνη, και ο οποίος παρέμενε χαμένος για πολλά χρόνια αναμένεται να πωληθεί έως και 4 εκατομμύρια δολάρια (3,5 εκατ. ευρώ) μαζί με άλλα αναμνηστικά που σχετίζονται με το διάστημα, σε πλειστηριασμό στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

Ο πλειστηριασμός στον οίκο Sotheby’s περιλαμβάνει και το σχέδιο πτήσης της αποστολής Apollo 13, πάνω στο οποίο είχαν σημειώσει διορθώσεις οι αστροναύτες, μια στολή αστροναύτη που είχε φορέσει ο Γκας Γκρίσομ, καθώς και φωτογραφίες της Σελήνης από τη NASA.

Τα αντικείμενα θα τεθούν προς πώληση στις 20 Ιουλίου, την 48η επέτειο της πρώτης προσσελήνωσης, και οι διοργανωτές ελπίζουν σε μεγάλο ακροατήριο.

Η… Οδύσσεια του σάκου

Η τύχη του σάκου, ο οποίος έχει διαστάσεις 30 επί 22 εκατοστά περίπου και φέρει την επιγραφή «Επιστροφή Σεληνιακού Δείγματος», αγνοείτο επί δεκαετίες μετά την επιστροφή του Άρμστρονγκ και του πληρώματος του Apollo 11 τον Ιούλιο του 1969.

Για πολλά χρόνια είχε ξεμείνει σε ένα κουτί, χωρίς ετικέτες, στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Χιούστον, είπε η Κασάνδρα Χάτον, αντιπρόεδρος και επικεφαλής ειδικός σύμβουλος στον οίκο Sotheby’s.

Επανεμφανίστηκε στο γκαράζ του διευθυντή ενός μουσείου στην πολιτεία Κάνσας, του Μαξ Άρι, ο οποίος καταδικάστηκε για την κλοπή του το 2014, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Ο σάκος έχει κατασχεθεί από την υπηρεσία ασφάλειας αεροσκαφών, η οποία είχε προσπαθήσει να τον πουλήσει μέσω πλειστηριασμών τρεις φορές, χωρίς επιτυχία, ώσπου αγοράστηκε το 2015 έναντι 995 δολαρίων (873 ευρώ) από δικηγόρο στο Σικάγο, την Νάνσι Λι Κάρλσον.

Αυτή έστειλε το σάκο στη NASA για να διαπιστώσει την αυθεντικότητά του, και όταν αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Άρμστρονγκ και είχε ακόμα ίχνη σεληνόσκονης στο εσωτερικό του, η NASA αποφάσισε να τον κρατήσει.

Η Κάρλσον κατέφυγε στη Δικαιοσύνη, και ο σάκος της επιστράφηκε. Η δημοσιότητα που έλαβε η δικαστική της προσπάθεια δημιούργησε ζωηρό ενδιαφέρον από πλευράς πιθανών αγοραστών, και η Κάρλσον αποφάσισε να τον υποβάλλει ξανά σε πλειστηριασμό.

Newsroom ΔΟΛ