Το σκάφος Juno (Ήρα) της NASA, η πρώτη αποστολή που κινείται σε κατάλληλη τροχιά για να παρατηρεί τους πόλους του Δία, απαθανάτισε πολυάριθμες θύελλες να μαίνονται στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, δίνοντας στα σύννεφα μια ποικιλία χρωμάτων.

Η θεαματική εικόνα ελήφθη στις 19 Μαΐου, την ώρα που το Juno πραγματοποιούσε το έβδομο κοντινό πέρασμα από τον Δία (το σκάφος κινείται σε μια έντονη ελλειπτική πολική τροχιά).

Θαυμάστε το πλανητικό πορτρέτο σε πλήρη ανάλυση.

Ένταση με γοητεία… μαργαριταριών

Η εικόνα έχει υποστεί επεξεργασία που ενισχύει τις χρωματικές διαφορές και αναδεικνύει την εντυπωσιακή ποικιλία στην ταραγμένη ατμόσφαιρα του Δία.
Πάνω και δεξιά διακρίνονται θύελλες σαν άσπρα οβάλ, τα οποία σχηματίζουν αυτό που η NASA ονομάζει «σειρά μαργαριταριών».

Άλλες θύελλες εμφανίζονται κρεμ, ενώ μία έχει χρώμα βαθύ πορτοκαλί -το γιατί, όμως, παραμένει άγνωστο.

Το Juno, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2005 και έφτασε στο σύστημα του Δία το 2016, έχει στόχο να μετρήσει τη σύσταση του πλανήτη και το βαρυτικό και μαγνητικό του πεδίου.

Θα αναζητήσει επίσης στοιχεία για τον σχηματισμό του μεγαλύτερου πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα και θα προσπαθήσει να απαντήσει στο παλιό ερώτημα του εάν ο Δίας έχει συμπαγή πυρήνα.

Newsroom ΔΟΛ