Η Νέα Ζηλανδία μπαίνει στο κλαμπ της διαστημικής οικονομίας: Πύραυλος χαμηλού κόστους της αμερικανικής εταιρείας Rocket Lab εκτοξεύτηκε την Πέμπτη στην παρθενική του πτήση από την απομονωμένη χερσόνησο Μαχία του Νορθ Άιλαντ.

Ο πύραυλος Electron, μήκους μόλις 17 μέτρων, περιλαμβάνει εξαρτήματα που παράγονται με εκτύπωση τριών διαστάσεων και προορίζεται για την εκτόξευση μικρών δορυφόρων, βάρους μέχρι 150 κιλών.

Οι τιμές ξεκινούν από τα 77.000 δολάρια, συγκριτικά με περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια για τον μεγάλο πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής SpaceX, ενός νέου αλλά ισχυρού παίκτη στην αγορά εκτόξευσης φορτίων.


Ο πύραυλος έφτασε στο Διάστημα αλλά απέτυχε να τεθεί σε τροχιά (Reuters)

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα αξιόπιστο όχημα εκτόξευσης που μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες -απώτερος στόχος μας είναι να καταστήσουμε το Διάστημα προσβάσιμο προσφέροντας μια πρωτοφανή συχνότητα ευκαιριών εκτόξευσης» δήλωσε ο Πίτερ Μπεκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Rocket Lab.

Ο Μπεκ κατάγεται από τη Νέα Ζηλανδία και η εταιρεία του έχει ιδρύσει θυγατρική στη χώρα.

Ενόψει των επενδύσεων της Rocket Lab, οι οποίες περιελάμβαναν τη δημιουργία κέντρου εκτοξεύσεων στο Μαχία, η Νέα Ζηλανδία ψήφισε νέα νομοθεσία για τις διαστημικές επιχειρήσεις και ίδρυσε διαστημική υπηρεσία.

Το πλεονέκτημα της Νέας Ζηλανδίας είναι ότι βρίσκεται στη μέση του ωκεανού, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα απαιτούνται αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων και αεροσκαφών τις ημέρες εκτοξεύσεων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις ΗΠΑ.

Λόγω της θέσης της, η νησιωτική χώρα είναι ιδανική για την εκτόξευση δορυφόρων που κινούνται σε πολική τροχιά από βορρά προς νότο.

Προγραμματίζουν ως και 50 εκτοξεύσεις τον χρόνο

H Rocket Lab προγραμματίζει δύο ακόμα δοκιμαστικές πτήσεις και σχεδιάζει να πραγματοποιεί ως και 50 εκτοξεύσεις τον χρόνο.

Η εταιρεία, της οποίας η αξία αποτιμάται σε πάνω από 1 δισ. δολάρια, έχει ήδη πελάτες τη NASA και τις εταιρείες Planet, Spire και Moon Express.

Στη δοκιμή της Πέμπτης, πάντως, το ανώτατο στάδιο του πυραύλου Electron απέτυχε να τεθεί στην προκαθορισμένη τροχιά. Η αστοχία ερευνάται τώρα από την εταιρεία.
Newsroom ΔΟΛ