Παρά τη συντριβή του ρομπότ Schiaparelli στον Άρη τον περασμένο μήνα, οι χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA ενέκριναν την Παρασκευή επιπλέον κονδύλι 436 εκατ. ευρώ για την αποστολή ενός τροχοφόρου ρομπότ που θα προσεδαφιστεί με τον ίδιο τρόπο.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λουκέρνη στην Ελβετία, οι αρμόδιοι υπουργοί των 22 χωρών-μελών ενέκριναν επίσης χρηματοδότηση για την παράταση της συμμετοχής στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Η ESA εξασφάλισε συνολικά κονδύλια 10,3 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, από τα 11 δισ. ευρώ που είχε ζητήσει η διοίκηση της υπηρεσίας.

Το Schiaparelli, σχεδιασμένο ως πρόβα για την αποστολή του πολύ μεγαλύτερου τροχοφόρου ρομπότ, έφτασε στον Άρη μαζί με τον δορυφόρο TGO, ο οποίος τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά, ολοκληρώνοντας έτσι το πρώτο σκέλος της διπλής ευρω-ρωσικής αποστολής ExoMars.

Εξέταση του αρειανού υπεδάφους με γεωτρύπανο


Το επόμενο σκέλος αφορά ένα ρομπότ, βάρους περίπου 200 κιλών, το οποίο θα εξετάσει για πρώτη φορά το υπέδαφος του Άρη χρησιμοποιώντας γεωτρύπανο. Η ιδέα είναι ότι το υπέδαφος μπορεί να διατηρεί ίχνη ζωής τα οποία θα είχαν εξαφανιστεί εδώ και καιρό από την επιφάνεια λόγω της ακραίας ακτινοβολίας που δέχεται ο πλανήτης.

Το ρομπότ, το οποίο ήδη συναρμολογείται στη Βρετανία, προγραμματίζεται να εκτοξευτεί με ρωσικό πύραυλο και να προσεδαφιστεί με ένα επίσης ρωσικό σύστημα, βασισμένο στο άτυχο Schiaparelli.

Η ESA θα προχωρήσει τελικά στην υλοποίηση του σχεδίου, παρόλο που το συνολικό κόστος της διπλής αποστολής θα ξεπεράσει κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τον αρχικό προϋπολογισμό του ενός δισ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις της ESA τα επόμενα χρόνια θα εστιαστούν σε αυτό που η υπηρεσία ονομάζει Space 4.0 -μια νέα εποχή στην οποία ιδιωτικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Διάστημα και η συλλογή μεγάλων όγκων δεδομένων παίζει κεντρικό ρόλο στις επιστημονικές αποστολές.

Ενόψει της συνάντησης, αναφέρει το Reuters, η ESA είχε ζητήσει από τις χώρες-μέλη 1,6 δισ. ευρώ για προγράμματα γεωσκόπησης, 1,2 δισ. για πρότζεκτ τηλεπικοινωνιών και 800 εκατ. ευρώ για την ευρωπαϊκή συμμετοχή στον ISS έως το 2024.