Σχεδόν έναν χρόνο μετά το ιστορικό πέρασμα της αποστολής New Horizons από τον Πλούτωνα, η NASA δίνει στη δημοσιότητα ένα κοντινό πορτρέτο του μεγαλύτερου φεγγαριού του. Την όψη του Χάροντα σημαδεύει το «Χάσμα της Αργούς», ένα φαράγγι που θα έκανε το Γκραν Κάνιον να ωχριά.

Το τμήμα του φαραγγιού που διακρίνεται στην εικόνα (διαθέσιμη σε υψηλή ανάλυση εδώ) έχει μήκος 300 χιλιόμετρα, αναφέρει η NASA σε ανακοίνωσή της. Το συνολικό μήκος του χάσματος εκτιμάται στα 700 χιλιόμετρα, ενώ το Γκραν Κάνιον στην Αριζόνα περιορίζεται στα 450 χιλιόμετρα.

Βάθος 9 χλμ, πέντε φορές μεγαλύτερο από του Γκραν Κάνιον

Ο φωτισμός και η γωνία λήψης της εικόνας, σε συνδυασμό με άλλες παρατηρήσεις του New Horizons στον Χάροντα, επέτρεψαν στους ερευνητές της αποστολής να εκτιμήσουν το βάθος του φαραγγιού στο εντυπωσιακό νούμερο των 9 χιλιομέτρων, πέντε φορές μεγαλύτερο από το βάθος του Γκραν Κάνιον.

Ορισμένα απόκρημνα βράχια του χάσματος φαίνεται μάλιστα ότι ανταγωνίζονται τον σχηματισμό Verona Rupes της Μιράντας, δορυφόρου του ουρανού, ο οποίος κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου γκρεμού του Ηλιακού Συστήματος με βάθος τουλάχιστον 5 χιλιόμετρα.