Ερευνητές του αμερικανικού πειράματος LIGO θα δώσουν το απόγευμα συνέντευξη Τύπου στην οποία αναμένεται να ανακοινώσουν ότι ανίχνευσαν για πρώτη φορά τα περιβόητα βαρυτικά κύματα του Αϊνστάιν. Η ανακοίνωση του προγράμματος LIGO δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες και περιορίζεται να αναφέρει ότι κατά τη συνέντευξη θα παρουσιαστεί μια «έκθεση προόδου» για την πολυετή προσπάθεια ανίχνευσης των βαρυτικών κυμάτων.

Το φαινόμενο

Τη φετινή χρονιά συμπληρώνεται ένας αιώνας από την πρώτη δημοσίευση του Άλμπερτ Άινσταϊν για τα βαρυτικά κύματα, των οποίων η ύπαρξη έρχεται ως συνέπεια της Γενικής Σχετικότητας. Μέχρι σήμερα, όμως, το φαινόμενο παραμένει ανεπιβεβαίωτο.

Τα βαρυτικά κύματα είναι ρυτιδώσεις στην ίδια την υφή του χωροχρόνου -κυματισμοί που πηγάζουν από βίαια κοσμικά φαινόμενα και διαδίδονται στο Σύμπαν με την ταχύτητα του φωτός. Τα κύματα αυτά παράγονται από την επιτάχυνση σωμάτων μεγάλης μάζας, όπως για παράδειγμα άστρα νετρονίων και μαύρες τρύπες που κινούνται σπειροειδώς η μία προς την άλλη και τελικά συγχωνεύονται.

Τα βαρυτικά κύματα, εφόσον υπάρχουν, ουσιαστικά τεντώνουν το χώρο σε μια διάσταση (ας πούμε κατά μήκος) και τον συμπιέζουν σε μια άλλη (ας πούμε κατά πλάτος). Οι δύο πανομοιότυποι ανιχνευτές του πειράματος LIGO, ένας στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και ένας στη Λουιζιάνα, θεωρητικά μπορούν να καταγράψουν τα βαρυτικά κύματα από ανεπαίσθητες μεταβολές στο μήκος δύο κάθετων σωλήνων των 4 χιλιομέτρων ο καθένας. Η συνέντευξη Τύπου, την οποία οργανώνει το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, προγραμματίζεται να ξεκινήσει στην Ουάσινγκτον στις 17.30 ώρα Ελλάδας.